Net als bij Artsen Zonder Vakantie en Ondernemers Zonder Grenzen, de twee doelen die Bank J.Van Breda & C° al enkele jaren structureel steunt. An Teyssen, directeur van Artsen zonder Vakantie weet als geen ander hoe belangrijk denken op lange termijn is.

An Teyssen: ‘Ik doe zelf al jaren aan vrijwilligerswerk. Van op bejaardenbezoek in het rusthuis als puber tot de secretaris van de MS Liga Oost-Vlaanderen. Vijf jaar geleden stond ik mee aan de wieg van Doctors4Doctors, een hulpplatform voor artsen die zelf met vragen zitten. Me vrijwillig inzetten voor anderen werd een soort van levensvoorwaarde. 

Maar omwille van mijn druk professioneel leven in de communicatiesector had ik er steeds minder tijd voor.  ‘Waarom blijf ik deze meerwaarde buiten mijn werk zoeken?’ vroeg ik me steeds vaker af. En toen stuitte ik op de vacature bij Artsen Zonder Vakantie. Ik ben nu zes maanden directeur. Maanden waarin ik vooral de kat uit de boom heb gekeken. Observeren, luisteren en leren, daar ging het me om.’

Duurzame partnerschappen

‘We werken in vijf Afrikaanse landen en hebben er 37 partnerschappen met voornamelijk (district)ziekenhuizen van minimum 3 jaar. We denken op lange termijn.’

An Teyssen: ‘Artsen Zonder Vakantie bestaat bijna veertig jaar. We werken in vijf Afrikaanse landen en hebben er 37 partnerschappen met voornamelijk (district)ziekenhuizen van minimum 3 jaar. De partnerziekenhuizen in kwestie maken aan het begin van de samenwerking eerst zelf een analyse. Wat zijn hun sterktes? Waarin kunnen ze groeien? In welke disciplines kunnen ze hulp gebruiken? Op basis van deze analyse maken wij samen met hen een planning voor 3 jaar op. We gaan voor duurzame partnerschappen, gebaseerd op vertrouwen, dialoog en respect. 

We organiseren meerdere keren per jaar verschillende capaciteitsversterkende activiteiten, onder andere korte zendingen. Onze vrijwilligers (artsen, paramedici en technici) bieden ons niet alleen hun kennis maar ook hun kostbare tijd.  Meestal gaat het om 2 weken. Heel intense weken. Ook omdat de lokale artsen en verpleegkundigen deze weken maximaal willen benutten. Ze willen er alles uithalen.’

Van non stop opereren tot kennis uitwisselen

‘De paternalistische aanpak van ‘wij vertellen jullie hoe het moet’ is voorgoed voorbij. Kennis versterken dankzij gemengde teams en lokale experten, dat is de toekomst.’

An Teyssen: ‘Mijn eerste indrukken als directeur? Ik heb vooral ontdekt dat de organisatie in de loop der jaren een enorme evolutie heeft doorgemaakt dankzij de inzet van velen. In den beginne trok een groep artsen naar Afrika om er twee weken non stop te opereren. Nu focussen we ons op het versterken van de capaciteit van onze lokale partners door kennis uit te wisselen. Een wereld van verschil voor iedereen. De paternalistische aanpak van ‘wij vertellen jullie hoe het moet’ is voorgoed verleden tijd. Gelukkig maar.

Gemengde teams en werken met de aanwezige lokale expertise, dat is de toekomst. Een Belgische chirurg buigt zich samen met zijn Afrikaanse collega anesthesist en een gemengd verplegend team over de patiënt. Door hun kennis uit te wisselen, kunnen ze kwaliteitsvolle gezondheidszorg bieden aan hun patiënten en vervolgens diezelfde kennis doorgeven aan hun eigen collega’s.’

Veerkracht en vechtlust

‘Artsen Zonder Vakantie uiteindelijk overbodig maken, dat is onze ambitie.’

An Teyssen: ‘Ik ben net terug uit de Democratische Republiek Congo. Mijn eerste bezoek aan onze partners en partnerziekenhuizen ter plaatse. Ik zag en hoorde hoe onze aanpak gewaardeerd wordt. Iedereen heeft recht op kwaliteitsvolle gezondheidszorg, waar dan ook ter wereld. Zo staat het in artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. En toch blijven we op dat vlak zo in gebreke.

Ik zag ook voor het eerst met eigen ogen wat Artsen Zonder Vakantie betekent voor de lokale bevolking. Er zijn zoveel verhalen van mensen die horen dat Artsen Zonder Vakantie in een bepaald ziekenhuis aan de slag gaat en dan dagenlang stappen om uiteindelijk medische zorg te krijgen. Moeilijk te vatten voor ons, maar daar is het de harde realiteit. Ik ben zo onder de indruk van hun enorme veerkracht en vechtlust om te overleven. Ze staan zo anders in het leven.

Ik zag ook dat we geen druppel op een hete plaat zijn. We maken wel degelijk een verschil. Sinds mijn bezoek geloof ik daar nog sterker in.

Artsen Zonder Vakantie uiteindelijk overbodig maken doordat onze partnerziekenhuizen hun patiënten op een autonome en duurzame manier kwaliteitsvolle gezondheidszorg kunnen bieden binnen hun eigen gezondheidssysteem, dat is ons uiteindelijke doel. Een grote ambitie. We zijn er nog niet. Stap voor stap en met blik op de toekomst. Maar ooit lukt het ons, daar wil ik in blijven geloven.’

De drie ondersteuningsdomeinen van Artsen Zonder Vakantie

Artsen Zonder Vakantie ondersteunt zijn partnerziekenhuizen op drie niveaus:

  • De (para)medische kennis en vaardigheden van het gezondheidspersoneel
  • De (bio)medische uitrusting van het ziekenhuis, het onderhoud en de reparatie ervan
  • Ziekenhuismanagement en ziekenhuishygiëne

www.azv.be  info@azv.be

Steunen kan via BE73 7331 0001 0060 – Giften zijn vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar.

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates