Wie is Dominique De Troyer (55)?

  • 23 jaar in de bankwereld (commerciële en HR-functie)
  • partner bij Prana Training & coaching (sinds 2009)
  • oprichter Cathabasis
  • Sinds 2017 gepassioneerd vrijduiker, een ‘Happy Freediver Inside’

Zes jaar geleden ontdekte Dominique De Troyer bij toeval het vrijduiken. Eén initatieles later was hij volledig verkocht. Duiken op ingehouden adem en zonder uitrusting, daar gaat het bij vrijduiken om. Net als in de Franse film ‘Le Grand Bleu’. Intussen is hij zelf vrijduikinstructeur en laat hij ook anderen genieten van de totale rust onder water.

Dominique De Troyer: ‘Dankzij het vrijduiken leerde ik naar mijn lichaam luisteren. Met behulp van de juiste ademhalingstechniek kwam ik onder water volledig tot rust. Ik leerde om mijn angsten los te laten. Mijn zelfvertrouwen kreeg een enorme boost.

Het vrijduiken dwong me ook om anders te leven. Alleen als ik fysiek en mentaal gezond ben, lukt het me om op de juiste manier onder water te blijven. Het vrijduiken heeft van mij een ander mens gemaakt.

Ik werkte jarenlang bij de bank. Een compleet andere wereld. En toch zijn er duidelijke gelijkenissen tussen vrijduiken en ondernemen of beleggen.

Bepaal uw strategie

Ik verleg als vrijduiker nog steeds mijn grenzen. Steeds dieper en langer onder water, dat is mijn doel. Om dit te bereiken hou ik een duidelijke strategie voor ogen. Ook als belegger is dit een must.

Geef angst geen kans

Angst is een slechte raadgever. Onder water kan ik de verkeerde keuzes maken als ik omwille van een onrustige zee angst voel. Ten allen tijde de rust blijven bewaren, is dan zo belangrijk. Zo ook als u belegt.

Omwille van woelige beurscijfers kan u uit angst verkeerde beslissingen nemen. Ook dan geldt de gouden regel: neem afstand van de tijdelijke emotie en blijf u focussen.

Hou de focus op lange termijn

De enige competitie die ik als vrijduiker mag toelaten, is de competitie met mezelf. Vergelijk ik mijn kunnen met dat van een ander, dan verlies ik altijd. Want er is altijd iemand beter. Jaloezie is nefast als vrijduiker. Voor een ondernemer is dat net zo.

U hebt belegd in een fonds en leest in de krant dat een ander fonds meer rendement opbrengt. Uw eerste reactie is ongetwijfeld: ‘Wat nu? Stap ik niet beter over?’ Niet dus! Dat heeft geen zin. Zo belangrijk om ook dan alleen uw gekozen strategie op lange termijn als vergelijkingspunt te zien!’

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates