Beeld copyright: Filip Ysenbaert (Bron: Tijd.be)

Laatste ontwikkelingen in de Oekraïnecrisis

  • Westerse sancties tegen de centrale bank van Rusland blokkeren de toegang van de Russische autoriteiten tot hun reserves in dollar en euro. Dat betekent dat zij hun munt niet kunnen ondersteunen. De rijen aan de bankautomaten zwellen aan, de roebel duikt naar beneden.
  • Verschillende Russische banken wordt de toegang ontzegd tot het internationaal betalingsverkeersysteem Swift. De uitvoering van internationale transacties wordt hierdoor sterk bemoeilijkt voor hen. Mastercard en Visa schorten hun activiteiten in Rusland op.
  • De EU besliste om 500 miljoen euro aan wapens en brandstof te leveren aan Oekraïne.
  • Multinationals verbreken hun banden met Rusland, door desinvesteringen (Total, Shel, British Petroleum) of door de stopzetting van leveringen (zoals Dell, Apple).
  • De bezorgdheid stijgt rond een Oekraïense kerncentrale die in Russische handen is gevallen. Ook de dreigende taal van de Russische president Poetin zorgt voor extra ongerustheid. De olie-, gas- en graanprijzen schieten verder de hoogte in.

Impact op economie en beurs

  • De economische sancties tegen Rusland zijn ongezien en hebben een negatieve impact op de graan- en energieprijzen, en bijgevolg op de inflatie en de economische groei.
  • Analisten stellen de groeiverwachtingen voor Europa, maar ook voor China en de VS naar beneden bij. De voorspellingen moeten we met een korrel zout nemen. Er zijn veel onzekerheden, dus lopen de cijfers sterk uiteen en worden ze voortdurend aangepast.
  • De piek van de inflatie schuift wellicht een stuk verder op, richting tweede jaarhelft. De kans is groot dat in 2022 de Europese inflatie boven de 3% uitkomt (2% is de ECB-doelstelling).
  • De beurzen toonden zich bij de uitbraak van het conflict nog bijzonder veerkrachtig, maar moesten in de tweede week van het conflict terrein prijsgeven. Vooral de Europese beurzen gingen stevig in het rood.
  • De toegenomen onzekerheid leidt tot een grotere risicoaversie. Beleggers schuwen banken (vooral Europese) en trekken naar de meer defensieve waarden.
  • Een belangrijke factor blijft hoe de centrale banken zullen reageren. Zij moeten immers én de inflatie beteugelen (die verder aanzwelt door de gestegen energieprijzen) én de economische groei beschermen tegen een al te grote negatieve impact van het conflict. De Fed bevestigde dat ze haar rente in maart zal verhogen, maar het is nog de vraag met hoeveel basispunten. Europa volgt wellicht later.

Bruuske paniekreacties lonen niet

Hoe dominerend het geopolitieke conflict vandaag ook lijkt, op langere termijn zullen de beurzen gestuurd worden door meer structurele factoren, zoals de inflatie, het rentebeleid, de bedrijfsresultaten en de economische groei. Maar uiteraard zijn we ook niet blind voor de invloed van het conflict en de economische sancties op de wereldeconomie.

De geschiedenis leert dat bruuske paniekreacties op dergelijke crisissen doorgaans niet lonen. Wie uit de beurs stapte in maart 2020 of in het vierde kwartaal van 2018 heeft een fantastische beursrit gemist. De kalmte bewaren en het perspectief op lange termijn behouden blijft de beste strategie.

Wat met uw portefeuille?

Als u op de beurs belegt, weet u dat koersschommelingen, opwaarts en neerwaarts, inherent verbonden zijn met aandelen. De prijzen van de aandelen reageren immers op nieuwe informatie, en als er veel onzekerheid heerst, kan die reactie hevig zijn.

Het conflict in Oekraïne weegt de laatste weken op de rendementen. Toch mogen we het langetermijnperspectief niet uit het oog verliezen: over een termijn van drie tot vijf jaar tekenden de portefeuilles wel degelijk mooie rendementen op.

NV Capfi Delen Asset Management, kortweg ‘Cadelam’, staat in voor het duurzaam beheer van onze fondsen. Ook Cadelam houdt vast aan haar langetermijnvisie en laat zich niet uit haar lood slaan door kortstondige crisissen. Wat betekent dat concreet?

Wat betekent dit voor de aandelen?

  • De blootstelling aan de regio Rusland-Oekraïne is verwaarloosbaar.
  • Cadelam maakt gebruik van de huidige hoge volatiliteit om wat kwaliteitsvolle aandelen aan minder hoge koersen op te pikken.
  • Aandelen zijn de beste manier om u op lange termijn te beschermen tegen inflatie. Daarom blijft Cadelam zich overwegend focussen op aandelen.
  • Geografisch zijn wij voor 50% blootgesteld aan de Verenigde Staten. Aangezien deze regio minder getroffen wordt door het conflict (het is niet aan hun grenzen en hun beurs heeft vooral techwaarden) houden onze aandelen hier beter stand.
  • De optimale spreiding van de portefeuilles (meer dan 200 bedrijven over de diverse sectoren en regio’s heen) creëert een grotere veiligheid.

 

Wat betekent dit voor de obligaties?

  • De rentegevoeligheid van de obligaties blijft relatief laag.
  • De stijgende rentevoeten zetten enerzijds de obligatiekoersen onder druk. Anderzijds zwakken obligaties wel de volatiliteit van de totale portefeuille af als de aandelenbeurzen corrigeren. Cadelam kiest voor zeer liquide obligaties met een goede kredietwaardigheid.

Maakt u zich zorgen over de huidige beurssituatie?

Neem contact met ons op! We geven u graag extra duiding.

*Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van onze zusterbank Delen Private Bank. 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Eén wereld, duizend vrouwen

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Ook bij Bank Van Breda laten we deze dag niet zomaar voorbijgaan. Wat betekent deze dag voor vrouwelijke ondernemers en vrije beroepen?

Lees meer updates