Marktverwachting

Marktverwachtingen inzake rentes zijn zeer volatiel. De ECB geeft immers al een tijdje aan dat ze ‘datagedreven’ tewerk gaan. Iets minder goede groeicijfers, moeilijkheden op de arbeidsmarkt,… ze worden maandelijks gerapporteerd en hebben een grote invloed op het beslissingsproces van de ECB en dus ook op de marktverwachtingen.

Na de meest recente ECB beslissing van september lijkt het voor de markten ‘over en uit’ wat betreft de bijkomende renteverhogingen.

 

Rentedaling in 2024

Na een periode van stabiliteit, die nodig zal zijn om een hardnekkige kerninflatie omlaag te krijgen, gaat de markt dan uit van een eerste daling van de korte termijnrentes midden 2024. Om een recessie scenario te vermijden, zal de ECB op een bepaald moment de voet van het gaspedaal moeten halen. Hoeveel rentedalingen er nodig zullen zijn om een stabiel economisch klimaat te creëren, is vandaag niet in te schatten. Maar er wordt sowieso verwacht dat de korte termijnrentes dermate zullen moeten zakken voordat we terug kunnen spreken van een normale rentecurve in plaats van de inverse rentecurve zoals die vandaag bestaat.

 

Bottomline

Niemand heeft dé glazen bol, maar spreiden blijft ook nu weer de boodschap! Onze visie is en blijft om weg te blijven van markettiming. Speculeren heeft geen zin want de toekomst is niet te voorspellen. Spreiding in looptijden en via actief beheer daarentegen biedt wel indekking tegen alle mogelijke marktomstandigheden.

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Hogere rente? Zo laat u de cash van uw vennootschap extra renderen!

Dankzij de gestegen rente is het interessant om cash binnen de vennootschap te beleggen. Uiteraard zonder uw strategie op lange termijn uit het oog te verliezen.

De ingrediënten van een unieke werkplek

In 2022 werd Bank Van Breda verkozen tot beste werkplek. Hoe creëert u een werkomgeving waarin alle medewerkers het beste van zichzelf willen geven? De ingrediënten van dit recept worden toegelicht in ‘Medewerkers aan zet’.

Hervormde investeringsaftrek: What’s in it for you?

De federale regering heeft onlangs een akkoord bereikt over de hervorming van de investeringsaftrek. Wat betekent dit voor u als KMO? Een overzicht!

Lees meer updates