Marktverwachting

Marktverwachtingen inzake rentes zijn zeer volatiel. De ECB geeft immers al een tijdje aan dat ze ‘datagedreven’ tewerk gaan. Iets minder goede groeicijfers, moeilijkheden op de arbeidsmarkt,… ze worden maandelijks gerapporteerd en hebben een grote invloed op het beslissingsproces van de ECB en dus ook op de marktverwachtingen.

Na de meest recente ECB beslissing van september lijkt het voor de markten ‘over en uit’ wat betreft de bijkomende renteverhogingen.

 

Rentedaling in 2024

Na een periode van stabiliteit, die nodig zal zijn om een hardnekkige kerninflatie omlaag te krijgen, gaat de markt dan uit van een eerste daling van de korte termijnrentes midden 2024. Om een recessie scenario te vermijden, zal de ECB op een bepaald moment de voet van het gaspedaal moeten halen. Hoeveel rentedalingen er nodig zullen zijn om een stabiel economisch klimaat te creëren, is vandaag niet in te schatten. Maar er wordt sowieso verwacht dat de korte termijnrentes dermate zullen moeten zakken voordat we terug kunnen spreken van een normale rentecurve in plaats van de inverse rentecurve zoals die vandaag bestaat.

 

Bottomline

Niemand heeft dé glazen bol, maar spreiden blijft ook nu weer de boodschap! Onze visie is en blijft om weg te blijven van markettiming. Speculeren heeft geen zin want de toekomst is niet te voorspellen. Spreiding in looptijden en via actief beheer daarentegen biedt wel indekking tegen alle mogelijke marktomstandigheden.

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in aanmerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates