Marktverwachting

Marktverwachtingen inzake rentes zijn zeer volatiel. De ECB geeft immers al een tijdje aan dat ze ‘datagedreven’ tewerk gaan. Iets minder goede groeicijfers, moeilijkheden op de arbeidsmarkt,… ze worden maandelijks gerapporteerd en hebben een grote invloed op het beslissingsproces van de ECB en dus ook op de marktverwachtingen.

Na de meest recente ECB beslissing van september lijkt het voor de markten ‘over en uit’ wat betreft de bijkomende renteverhogingen.

 

Rentedaling in 2024

Na een periode van stabiliteit, die nodig zal zijn om een hardnekkige kerninflatie omlaag te krijgen, gaat de markt dan uit van een eerste daling van de korte termijnrentes midden 2024. Om een recessie scenario te vermijden, zal de ECB op een bepaald moment de voet van het gaspedaal moeten halen. Hoeveel rentedalingen er nodig zullen zijn om een stabiel economisch klimaat te creëren, is vandaag niet in te schatten. Maar er wordt sowieso verwacht dat de korte termijnrentes dermate zullen moeten zakken voordat we terug kunnen spreken van een normale rentecurve in plaats van de inverse rentecurve zoals die vandaag bestaat.

 

Bottomline

Niemand heeft dé glazen bol, maar spreiden blijft ook nu weer de boodschap! Onze visie is en blijft om weg te blijven van markettiming. Speculeren heeft geen zin want de toekomst is niet te voorspellen. Spreiding in looptijden en via actief beheer daarentegen biedt wel indekking tegen alle mogelijke marktomstandigheden.

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates