Door mijn vergoedingspakket te herzien, verlaagde mijn belastingsdruk.

Erika Rottey
  • Zaakvoerder M.P.C.A International
  • Studies: Master of Science in de industriële farmacie
  • 58 jaar
  • Drie kinderen (28, 26 en 24)
  • Klant sinds 2009

Erika Rottey was 34 toen ze M.P.C.A, haar consultancy bedrijf voor de farmaceutische sector, oprichtte. Haar passie voor het vak zorgde ervoor dat het bedrijf langzaamaan groeide. Ook Erika is van mening dat wie hard werkt ook volop mag genieten van het leven. Ze bewaakt heel erg het evenwicht tussen werk en privé. Niet alleen door op tijd en stond te ontstressen in het mooie Frankrijk maar ook op financieel vlak gaat ze voor evenwicht tussen het vermogen in haar vennootschap en haar privévermogen. Zo optimaliseerde ze onlangs de verhouding tussen de uitkeringsmogelijkheden vanuit de vennootschap naar haar privé. Hoe? Dat vertelt ze graag zelf!

Erika Rottey: ‘Op mijn tiende wist ik al wat ik later wilde worden. Net in die periode startte een nieuwe apotheek in mijn geboortedorp. De eigenares was een superlieve vrouw. Ik ging er vaak zomaar langs om de typische apothekersgeur van de magistrale bereidingen even op te snuiven. Er was een duidelijke klik. Al snel mocht ik kleine klusjes voor haar doen. Ik vond het heerlijk.

Niemand keek verwonderd op toen ik enkele jaren later ging studeren voor apotheker aan de universiteit van Gent. Een heel bewuste keuze, want een plan B was er niet. Ik zag me al helemaal in een apotheek werken. Maar omdat mijn ouders geen eigen apotheek hadden en een overname peperduur was, gaf mijn vader me de raad om nadien nog een specialisatie in de industriële farmacie te volgen. De ambitie groeide om in een farmaceutisch bedrijf aan de slag te gaan.

De lokroep van het zelfstandig zijn

Na mijn studies vond ik al snel werk in een farmaceutisch bedrijf aan de Brusselse Louizalaan. Nadien volgden nog enkele andere werkgevers in dezelfde sector. Maar steeds weer kwam ik in een echte vergadercultuur terecht. Het effectieve werk waarvoor ik was opgeleid, werd vaak uitbesteed aan consultants. Ik had het daar moeilijk mee en begon me steeds meer te verdiepen in die consultancy wereld. Ik had intussen twee kinderen, een derde kindje was op komst. Het leven en werken als zelfstandige had ook op dat vlak flink wat voordelen. De flexibiliteit om thuis te zijn wanneer het echt nodig is, trok me aan.

Nog tijdens die derde zwangerschap begon ik als zelfstandig consultant. Vier jaar later richtte ik samen met mijn partner een vennootschap op. Dat is intussen twintig jaar geleden. Het werk kwam te vlot binnen om alles nog alleen te doen. Ik had extra mensen nodig en focuste me toen vooral op andere zelfstandigen. Pas in 2009 kwam de eerste collega in vaste dienst. Ze is er nog steeds.

Heel wat andere collega’s kwamen en vertrokken. Ik had soms het gevoel dat ik als een verlengstuk van de universiteit fungeerde. Ik werk graag met jonge pas afgestudeerde collega’s. Maar helaas zijn jonge mensen vandaag de dag een stuk volatieler dan vroeger. Na twee jaar worden ze vaak gebeld door een headhunter of concurrenten. Ze worden weggekocht en nemen de kennis mee die ze hier hebben opgebouwd. Dat voelt niet altijd even fijn. Op mijn drieënvijftigste besloot ik de samenwerking aan te gaan met een General Manager, Greet Demeester.

Een wereld van wetten en regels

Wat doet M.P.C.A. International precies? Ik krijg de vraag vaak. We voeren op consultancy basis wettelijke administratieve taken uit voor farmaceutische bedrijven en zorgen ervoor dat hun geneesmiddelen en gezondheidsproducten op een kwalitatieve en veilige manier op de markt komen. Omwille van het internationale karakter van de geneesmiddelenindustrie zetten we wereldwijd in met focus op de EU en een bijzondere kennis in de Benelux. Kwaliteit, integriteit en flexibiliteit, dat zijn onze speerpunten. Wie bij M.P.C.A International aan de slag wil, moet dit trio hoog in het vaandel dragen.

De farmaceutische sector is een boeiende wereld. Het is bijzonder wetmatig. Ik hou van wetten en regels. Als het licht op oranje springt, dan stop ik al. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. In de farmasector is dat een absolute must. Mijn werk zit me als gegoten Ik denk graag eerst goed na over de materie voordat ik het in de praktijk breng. Ik ontdek ook steeds weer nieuwe mogelijkheden. Als er bepaalde zaken op ons pad komen die nog niet in onze portfolio zitten of tot onze core business behoren, dan geef ik het toch graag een kans als het past binnen ons businessplan. Ik laat mogelijke opportuniteiten niet zomaar aan me voorbijgaan.

Ik kreeg een mooi loon vanuit de vennootschap. Bijgevolg betaalde ik op dat bedrag flink wat personenbelastingen. Deze belastingdruk temperen, was voor mij de belangrijkste reden om mijn vergoedingspakket te optimaliseren.

Erika Rottey
Zaakvoerder M.P.C.A International

Het vergoedingspakket onder de loep

Vier jaar geleden vervoegde Greet Demeester ons team. Het zat meteen goed tussen ons. Greet werd mijn vertrouwenspersoon. Ik vroeg haar uiteindelijk om General Manager te worden. Dit bleek al snel een prima beslissing. Een enorme last viel van mijn schouder. Voor die tijd deed ik te veel zelf. Greet nam me de dingen uit handen die me het minst goed lagen. De financiële zaken bijvoorbeeld. Ook alles wat met HR en personeel te maken had, nam ze van me over. Greet en ik werden al snel een complementaire tandem.

Toen Greet begon, werkten we met één vennootschap, de MPCA bv. Deze vennootschap was een smeltkroes van mijn farmaceutische activiteit, vastgoed en een landbouwactiviteit omwille van het werk van mijn vennoot en toenmalige echtgenoot. Samen met Greet besloot ik om de farmaceutische activiteit uit deze vennootschap te lichten en onder te brengen in een nieuwe vennootschap M.P.C.A. International. We werken sindsdien vanuit deze vennootschap.

Het is mede dankzij Greet dat ik binnenkort mijn vergoedingspakket zal optimaliseren. Greet heeft een financiële achtergrond en zag wel enkele opportuniteiten om privé nog meer te genieten van het werk in de vennootschap. In diezelfde periode contacteerde ook Lennert, mijn account manager bij Bank Van Breda, me met de suggestie om dat pakket eens te herbekijken. Lennert bracht me hiervoor in contact met de experten van Van Breda Advisory. Zij werkten samen een voorbeeld uit van hoe we mijn pakket nog konden optimaliseren.

Ik kreeg een mooi loon vanuit de vennootschap. Bijgevolg betaalde ik op dat bedrag flink wat personenbelastingen. Deze belastingdruk temperen, was de belangrijkste reden om mijn vergoedingspakket te herzien. Ik was al enkele jaren bezig met de opbouw van mijn liquidatiereserves. Maar omdat de vennootschap waaruit we werken recent werd opgericht, kunnen we die reserves pas na vijf jaar tegen een gunsttarief naar mijn privé uitkeren.

We hadden ook al een optimalisatie in het loon doorgevoerd door mezelf auteursrechten toe te kennen en bijgevolg mijn loon nog iets te laten dalen. Maar dit auteursrechtensysteem ligt steeds meer onder vuur. Als die auteursrechten geschrapt worden, dan zou mijn loon weer naar boven moeten. Een optimalisatie van mijn vergoedingspakket was dus zeker nodig. We hadden gepland om dit na die vijf jaar te doen, op het moment dat mijn liquidatiereserves zouden worden uitgekeerd.

Maar wat konden we in dan in die tussentijd nog doen om op een voordelige manier geld vanuit de vennootschap uit te keren naar mijn privé? Bank Van Breda maakte ons vertrouwd met VVPR-bis. We voldeden op elk vlak om te genieten van dit systeem. De vennootschap kan dan tegen 15% roerende voorheffing dividenden uitkeren na een wachtperiode van slechts drie jaar.

Zowel Greet als ik konden ons vinden in dit voorstel. De optimalisatie van mijn vergoedingspakket gaat in vanaf het volgende boekjaar in juli 2022. Het geeft me een fijn gevoel dat ik ook op dat vlak ongelofelijk goed begeleid word. Door Greet én door Bank Van Breda.

Een blik in de toekomst

Het is nog altijd zo dat ik als verantwoordelijke apotheker bij mijn klanten optreed. Mijn collega’s bereiden de werkzaamheden voor. Daar wil ik verandering in brengen. De eerste stappen zijn gezet. Greet heeft het hierover met alle collega’s een persoonlijk gesprek gehad. Ze zagen dit allemaal zitten en hebben intussen een boeiende externe training achter de rug. Zo kan ik geleidelijk aan al een heel klein stapje opzij zetten.

Sinds kort hebben we ook een nieuwe collega aangenomen die mijn skills heeft. Hij is eveneens industrie-apotheker en bevoegd persoon, maar dan wel 33 jaar jonger. Ik geloof in deze samenwerking. Als dat goed blijft evolueren, kan hij stap voor stap mijn werk overnemen. Dan komt er voor mij meer tijd vrij om aan business development te doen. Daar wil ik op inzetten. Nieuwe klanten en bijgevolg ook meer medewerkers. Zo kan het bedrijf nog groeien en hopelijk ook in waarde stijgen. Om het dan in alle schoonheid los te kunnen laten.

M.P.C.A International is een prachtig bedrijf. Ik heb de farmaceutische dienstverlening op een andere manier op de kaart gezet en hoop oprecht dat het ook na mijn loopbaan blijft bestaan. Het bedrijf klaarstomen voor de toekomst, daar zijn we nu al mee bezig. Greet en ik zijn net even oud. Het zou mooi zijn om allebei op hetzelfde moment M.P.C.A International achter te laten in de juiste handen. Om dan tevreden en trots terug te kunnen kijken op ons traject samen en de voorbije jaren van hard werken met een passie voor ons vak. Dat zou zo fantastisch zijn.’

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

De spaarrekening als vaste pijler in uw portefeuille

De kern van deze aanpak is de gespreide beleggingsportefeuille met een spaarbuffer als één van de vaste pijlers. Waarom is een spaarrekening ook voor u als ondernemer of vrij beroep zo belangrijk?

Overdracht van residentieel vastgoed in Vlaanderen in 2023? Denk aan de renovatieplicht!

Renovatieplicht residentieel vastgoed in Vlaanderen vanaf 2023 bij overdracht

'Het belang van de juiste mensen om ons heen beseffen we nu meer dan ooit.'

De familie Aerts (Stefan, Nathalie & Magalie) getuigen over Childhome, het bedrijf dat babyartikelen verkoopt van de ouders en Les Jumelles, het kledingmerk van dochter Magalie.

Lees meer updates