Indien u opteert om de aangifte online door te geven moet de aangever zich aanmelden via zijn elektronische identiteitskaart, token of Itsme. Hij dient ook te beschikken over het rijksregisternummer van de overledene.
U kunt vrij kiezen op welke wijze u de aangifte indient:
- Als een gezamenlijke aangifte: dit veronderstelt dat alle erfopvolgers samen de aangifte invullen en ondertekenen. Er wordt een globale afrekening (aanslagbiljet) verstuurd naar het adres van de woonstkeuze.
- Als een individuele aangifte: in dit geval ontvangt u een individuele afrekening (aanslagbiljet).
Er kan eveneens geopteerd worden om meerdere aangiftes door te geven. Het is namelijk best mogelijk dat de erfgenamen de aangifte van nalatenschap tijdig hebben ingediend, maar dat er nadien toch iets gebeurt waardoor een nieuwe aangifte nodig is en de fiscus de erfbelasting opnieuw moet berekenen. De toepasselijke regels kunnen verschillen qua gewest.
In het Vlaamse Gewest kan oa de verplichting bestaan om een nieuwe aangifte in te dienen als een levensverzekering pas wordt afgekocht of uitgekeerd geruime tijd nadat de verzekeringsnemer is overleden. Of nog: als de verzekeringsnemer het verzekerde kapitaal pas ontvangt of opvraagt geruime tijd nadat de huwelijkspartner (tenzij de echtgenoten gehuwd zijn onder het stelsel van scheiding van goederen) is overleden en mits de polis mee met gelden van de overleden partner werd gefinancierd. Tussen het overlijden en de uitkering of de afkoop van het levensverzekeringscontract kunnen vaak jaren verstrijken.
De verplichting om een nieuwe aangifte van nalatenschap in te dienen wordt dan ook vaak over het hoofd gezien, met boetes tot gevolg !
Deze nieuwe online toepassing van de Vlaamse Belastingdienst kan bijgevolg een handig hulpmiddel zijn hiervoor.