Spanningen tussen Rusland en Oekraïne

Rusland en Oekraïne drijven de laatste weken de spanning op. Russisch president Poetin zette alvast de eerste stappen tot een openlijk conflict, met een inval in Oekraïne. Hoe zal dit conflict evolueren? Dat antwoord blijft nog even troebel. Net als de effectieve impact van dit conflict op de financiële markten.

Dat 2022 werd ingezet met onzekerheid en gespannen zenuwen op beurs- en economisch vlak staat wel als een paal boven water. De voorzitter van het IMF, Kristalina Georgieva, blijft geloven in een verder economische relance, maar wees op het Wereld Economisch Forum van januari ook op een aantal obstakels zoals de hardnekkige inflatie, de onvermijdelijke renteverhoging, de capriolen van het virus en de verstoorde toeleveringsketens. Aan deze lijst van onzekerheden mag ze dus intussen ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne toevoegen.

Aanhoudende inflatieopstoot

Een klare kijk op de toestand in Oekraïne, dat hebben we nog niet. Op het aanhouden van de inflatie daarentegen hebben we wel een helder zicht. De inflatie blijft de gemoederen beroeren. In de Verenigde Staten en Europa klokt ze af op respectievelijk 7,5% en 5,1%. In Zuidoost-Azië blijft ze gematigd.

Christine Lagarde, voorzitter van het ECB, heeft het over ‘a passing hump’. Is de inflatie inderdaad een tijdelijk iets?

De hoge energieprijzen blijven de belangrijkste schuldige. De vertroebelde relatie tussen Europa en Rusland (Europa’s grootste leverancier van gas en olie) doet de prijzen nog verder escaleren. In Europa steeg de gasprijs tegenover een jaar geleden met meer dan 240%. Ook de onderinvesteringen als gevolg van de energietransitie (van bruine naar hernieuwbare energie) drijven de prijzen de hoogte in.

Hoe zal dat evolueren in de volgende maanden? De stijging van de energieprijzen zou in de loop van 2022 moeten normaliseren, net als de verstoring van de toeleveringsketens, een andere belangrijke factor van de inflatieopstoot. Zorgwekkender is de opwaartse druk op de lonen, die een inflatoire spiraal op gang brengen. De arbeidskrachten zijn zeer schaars, vooral in de Angelsaksische landen. De loonstijgingen worden geraamd op 4,7% in de Verenigde Staten en 2,8% in Europa. Het risico bestaat dat dit een trigger is voor een algemenere en duurzamere stijging.

Wat leert de geschiedenis ons?

De beurzen kregen in 2022 al heel wat te verteren. De aanhoudende hoge inflatie, de dreiging van een gewapend conflict in Oekraïne, de geldkraan van de Amerikaanse en Europese centrale bank die dichtgaat… Het zijn onplezierige schokken voor de beurzen die van stabiliteit en voorspelbaarheid houden.

Het is dan ook volstrekt menselijk om in dergelijke onzekere tijden uw beleggingsgedrag te laten beïnvloeden door emoties. We hebben allemaal van nature de neiging om verliezen en risico’s zoveel mogelijk uit de weg te gaan. En toch blijken emoties in dit beleggingsverhaal niet de beste raadgever.

Een duik in de geschiedenis levert het beste bewijs. Deze geschiedenis leert ons namelijk dat de impact van geopolitieke onrust en conflicten meestal kort en krachtig zijn. Tot op heden hebben beurzen zich steeds weer hersteld van crisissen. Meer nog, 6 van de 10 beste beursdagen vonden plaats in de week volgend op de 10 slechtste dagen.

Stick to the plan en mis het herstel niet

De beste manier om rendement te missen is om uit de markt te stappen. Wie uitstapt in een vlaag van paniek, loopt namelijk het risico om een groot gedeelte van het herstel te missen dat meestal volgt na een neerwaartse correctie.

Hebt u een evenwichtig samengestelde portefeuille, dan kunt u de schommelingen met vertrouwen tegemoet zien. Tijdelijke correcties op de beurs ‘boosteren’ net het uiteindelijke rendement van beleggingsplannen want de gemiddelde aankoopkoers wordt op deze manier terug verlaagd.

Het reële rendement van aandelen is nog steeds positief. De kunst bestaat erin om uw portefeuille te spreiden met solide bedrijven die voorspelbare resultaten hebben.

Een gespreide beleggingsportefeuille? Stick to the plan, dat blijft ook nu ons advies.

Onze portefeuillebeheerders bij Delen Private Bank volgen uiteraard de situatie op de voet op. Ze blijven bijzonder waakzaam voor de inflatieontwikkeling en de reactie van de centrale banken die een negatieve invloed kunnen hebben op de economische vooruitzichten. Ook de geopolitieke ontwikkelingen houden ze scherp in de gaten.

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van onze zusterbank Delen Private Bank.


Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Artsen in debat over de toekomst van onze ziekenhuiszorg

Bank Van Breda bracht 120 artsen samen om het over de druk op de gezondheidszorg te hebben. We geven graag nog even de grote lijnen mee.

Hervorming investeringsaftrek vanaf 1 januari 2025

Als ondernemer kunt u voor bepaalde nieuwe investeringen aanspraak maken op de investeringsaftrek vanaf 1 januari 2025. Lees hier wat er verandert.

Hoe kijken ondernemers en vrije beroepen naar 2025?

In dit artikel leest u de 5 opvallendste resultaten van onze Outlook-bevraging bij ondernemers en niet-medische vrije beroepen.

Lees meer updates