1. Registratiebelasting naar 2%

De Vlaamse regering heeft de ambitie om de registratiebelasting bij de aankoop van de enige en eigen woning te verlagen van 3% naar 2%. Hiermee willen ze jonge mensen een extra duwtje in de rug geven bij de aankoop van hun eerste woning. Het nieuwe tarief zal in principe van kracht zijn voor woningen waarvan de akte na 1 januari 2025 wordt verleden.

Er is en blijft één grote voorwaarde: er mag geen sprake zijn van een verhinderend bezit van een andere woning. De koper mag dus geen volledige en volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Het gedeeltelijk bezit van een andere woning in volle eigendom of het bezit in blote eigendom of vruchtgebruik doet geen afbreuk aan het gebruik van het verlaagde tarief.

Ook buitenlandse onroerende goederen worden bij deze analyse in overweging genomen. Bij de controle op ‘verhinderd’ bezit wil men namelijk strenger toezien op de aanwezigheid van buitenlands vastgoed.

 

2. Verlaging erfbelasting

De Vlaamse regering heeft verder de ambitie om ook de erfbelasting te verlagen. Dit zowel in rechte lijn als tussen broers-zussen en andere personen. Het uitgangspunt blijft wel dat het nog steeds voordeliger zou moeten zijn om bij leven te schenken dan te erven bij overlijden. De nieuwe spelregels zouden vanaf 1 januari 2026 in voege treden.

Wat betekent dit voor de kinderen?

  • De schijf van 0 tot 50.000 euro roerende en/of onroerende goederen: vrijstelling van erfbelasting. Momenteel geldt hierop 3% erfbelasting.
  • De schijf van 50.000 euro tot 150.000 euro roerende en/of onroerende goederen: 3% erfbelasting
  • De schijf van 150.000 tot 250.000 euro roerende en/of onroerende goederen: tarief van 9%.
  • Boven 250.000 euro zou nog steeds het marginale tarief van 27% geldig zijn. Dus de boodschap blijft voor grotere vermogens, plan uw nalatenschap.

Wat betekent dit voor de langstlevende partner?

  • De voetvrijstelling op de eerste 50.000 euro roerende goederen zou worden opgetrokken naar 150.000 euro.
  • De vrijstelling voor de gezinswoning tussen partners zou blijven bestaan.

Wat betekent dit voor de zogenaamde zijverwanten?

Ook broers, zussen, neven, nichten, nonkels, tantes en vrienden zouden van een gunstigere taxatie kunnen genieten.

Voor broers en zussen:

  • De laagste schijf van 0 tot 35.000 euro is vandaag nog onderhevig aan 25% erfbelasting. Deze schijf zou opgetrokken worden tot 75.000 euro.
  • Op de schijf van 75.000 tot 150.000 euro zou het tarief van 30% gelden.
  • Bedragen boven de 150.000 euro blijven aan het hoogste tarief van 55% getaxeerd.

Voor neven, nichten, nonkels, tantes en anderen:

  • De laagste schijf van 0 tot 35.000 euro die vandaag nog onderhevig is aan 25% erfbelasting wordt opgetrokken naar 75.000 euro.
  • De schijf van 75.000 tot 150.000 euro zou getaxeerd worden aan 45%.
  • Bedragen boven de 150.000 euro blijven aan het hoogste tarief van 55% getaxeerd.

Over een verlaging van het marginaal tarief van 55%,van toepassing vanaf 150.000 euro is op vandaag geen nieuws. Net zoals er blijkbaar ook niet nagedacht wordt over een aangepaste, gunstigere berekeningswijze voor verervingen naar zijverwanten en kennissen… Dus planning blijft aangewezen.

 

3. ‘Verdachte periode’ bij bank/handgift van 3 naar 5 jaar

De Vlaamse regering wil daarnaast dat we sneller opteren voor een geregistreerde schenking met schenkbelasting ipv de klassieke bank-handgift. Hoe wil ze dit stimuleren? Ze overweegt om de ‘verdachte periode bij een bank/handgift te verlengen van 3 jaar naar 5 jaar.

Vandaag is dit al zo in het Waalse gewest. Het gaat hier specifiek over de klassieke bankgiften die ouders organiseren naar hun (klein)kinderen. De verlenging van 3 naar 5 jaar zou wel enkel van toepassing zijn op nieuwe bankgiften. Stel dit niet uit, is hier de boodschap. De nieuwe regeling zou in voege gaan vanaf 1 januari 2025.

Wel even dit: bij een schenking van een onroerend goed moet men steeds langs bij de notaris voor een geregistreerde notariële akte. Dit verandert niet.

 

4. Gunstregime familiaal bedrijf onder druk

Tenslotte is er de laatste jaren ook veel inkt gevloeid over de gunstregeling qua erf-schenkbelasting voor het familiaal bedrijf. U herinnert zich misschien nog het zogenaamde ‘beenhouwersarrest’ uitgesproken door het Hof van Beroep van Gent. Toen oordeelde het hof dat de aanwezigheid van privé-beleggingsvastgoed op de balans van de vennootschap niet verhinderde dat de vennootschap in aanmerking kwam voor de gunstregeling. Sindsdien staat deze gunstregeling onder druk. Vergeet ook niet dat er in 2023 al een poging gedaan werd via een Vlaams decreet om deze gunstregeling scherper te stellen. Dit werd toen niet goedgekeurd.

Een verwittigd persoon is er 2 waard. Als u in het kader van een familiale opvolging of successieplanning aandelen zou willen schenken, kan het aangewezen zijn nu al de nodige maatregelen te treffen of aanpassingen in de structuur door te voeren.

 

Nog vragen?

Wilt u bepaalde zaken afstemmen met een expert van Bank Van Breda Advisory?

 

 

Dominiek Delobel
Dominiek Delobel
Expert Van Breda Advisory

Blog

Wanneer is een eindejaarsgeschenk een schenking?

U denkt er misschien ook aan om tijdens deze eindejaarsperiode uw kinderen extra in de watten te leggen met een financieel duwtje in de rug. Is deze geldsom dan een geschenk of toch een schenking?

Rode golf spoelt over de Verenigde Staten

Welke invloed heeft de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de financiële markten en uw beleggingsportefeuille?

Lees meer updates