Co-auteurs Dirk Wouters (CEO Bank Van Breda), Marianne Van Erck (verantwoordelijke personeelsbeleid) en Ann De Wit (coördinator Happy Team) vertellen aan de hand van zeven ingrediënten het verhaal van Bank Van Breda. Een verhaal waarin de medewerkers de absolute hoofdrol spelen. Een gepassioneerd team is van vitaal belang. Zij zijn degenen die van Bank Van Breda een prachtige werkplek maken. Dit boek is dan ook in eerste instantie een eerbetoon aan hen. De meer dan 550 medewerkers van Bank Van Breda die blijven meeschrijven aan dit verhaal. Elke dag opnieuw.

 

Wat zette jullie ertoe aan om dit boek te schrijven?

Marianne Van Erck: ‘Naar aanleiding van de verkiezing tot beste werkplek kregen we wel vaker de vraag naar onze keukengeheimen. Ons verhaal triggerde en inspireerde duidelijk ook andere ondernemers. Wij hebben het altijd zo gekend. Sommige tradities bestaan al jaren. Heel wat initiatieven vinden we evident. Zelf staan we er vaak niet eens meer bij stil. Het zijn dan ook vooral buitenstaanders die ons wezen op het unieke aan ons verhaal. Zij hebben ons aangemoedigd om dat verhaal met de rest van de wereld te delen.’

 

Is het niet gevaarlijk om die zogenaamde keukengeheimen zomaar te delen?

Dirk Wouters: ‘Als je me zou vragen om een boek te schrijven over het keukengeheim om de beste vermogenspartner voor ondernemers en vrije beroepen te zijn, dan haak ik meteen af. We gaan onze concurrenten niet slimmer maken. Maar ingrediënten die kunnen helpen om van een werkplek een betere werkplek te maken, dat moeten we bijna delen. Als ons boek ervoor zorgt dat medewerkers in andere organisaties gelukkiger zijn, dan is onze opzet helemaal geslaagd. Bovendien is Bank Van Breda als beste werkplek niet te kopiëren. We zijn zo uniek. Daar ben ik niet bang voor. De ingrediënten zijn misschien wel universeel, maar elk bedrijf moet hierin een selectie maken en die ingrediënten naar haar hand zetten. Ook daarom kan onze aanpak niet zomaar gekopieerd worden.

 

Wat willen jullie met dit boek bereiken?

Ann De Wit: ‘Van bij de start al hadden we een boek voor collega’s voor ogen. De bestaande collega’s die trots mogen zijn op het feit dat ze aan die beste werkplek hebben meegewerkt, maar ook toekomstige medewerkers die dankzij dit boek alvast een beetje voelen hoe het is om bij Bank Van Breda te werken. Maar we willen meer. We zijn er namelijk van overtuigd dat Bank Van Breda iets in huis heeft waar andere organisaties inspiratie uit kunnen halen. Het werd eerder een inspirerend dan een belerend boek. We hebben de waarheid niet in pacht, maar kunnen wel enkele ingrediënten aanreiken die andere organisaties kunnen helpen om een betere werkplek te worden.’

 

De zeven ingrediënten van Bank Van Breda

  1. Een verbindende strategie als basisingrediënt
  2. Cultuur en waarden: de wortels van de onderneming
  3. De rol van de leidinggevende: een chef-kok met vier mutsen
  4. Cocreatie en draagvlak: iedereen aan het fornuis
  5. De employee journey: van a(aanwerving) tot z(iens)
  6. Dialoog met de medewerker als architect van de eigen loopbaan
  7. Het begint bij afterwork: connectie door initiatieven naast het werk

 

 

Zin in het volledige gerecht? Maak kans op dit boek!

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in anamerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates