Trumps onvoorspelbare beleid beïnvloedt de financiële markten

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben de afgelopen weken een aanzienlijke daling ervaren. We schrijven deze daling toe aan de onzekerheid rond het tarievenbeleid van president Trump. De hogere importheffingen en de onvoorspelbaarheid van Trumps beleid hebben geleid tot zorgen over de economische groei in de VS. Somige bedrijven stellen bijgevolg investeringen uit en beleggers verminderen hun Amerikaanse posities. De status van de VS als economische supermacht is minder vanzelfsprekend geworden door Trumps grillige beleid. De volatiliteitsindex, ook wel de angstmeter genoemd, is aanzienlijk gestegen.

 

De comeback van Europa

Terwijl de VS worstelt met economische onzekerheden, lijkt Europa een heropleving te ervaren. Dit komt deels door Trumps omkering van zijn Oekraïnebeleid, wat Europese landen ertoe heeft aangezet hun defensie-uitgaven te verhogen. Duitsland overweegt bijvoorbeeld een substantiële verhoging van de defensie- en infrastructuuruitgave en de Europese Commissie plant een financieringsprogramma voor defensie-uitgaven. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een positieve reactie op de Europese beurzen, waardoor beleggers meer interesse tonen in Europese aandelen, die vaak aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers. De afgelopen weken hebben Amerikaanse aandelen terrein verloren, terwijl de Europese markten sinds het begin van het jaar zijn gestegen.

 

De reactie van Cadelam

Cadelam heeft proactief gereageerd op de marktturbulentie door het risico in de portefeuilles te verlagen. Dit omvatte een verlaging van het aandelengewicht, een verschuiving naar meer defensieve aandelen en een toename van Europese posities ten nadele van Amerikaanse aandelen. Ondanks de huidige onzekerheid blijft Cadelam vertrouwen houden in Amerikaanse aandelen vanwege hun hogere groeivooruitzichten, winstverwachtingen en innovatiekracht. Cadelam past de portefeuilles geleidelijk en voorzichtig aan en houdt steeds de lange termijn voor ogen. 

 

Onze gespreide portefeuille: uw gemoedsrust

Correcties of zelfs crashes op de aandelenmarkt voelen altijd eng. U weet op het moment zelf echter nooit of u te maken hebt met een kleine/ tijdelijke correctie of een langdurige marktdaling.

Via een goed gediversifieerde portefeuille, die past bij uw tijdshorizon en risicotolerantie, bent u voorbereid op onzekere tijden.

Laat dat nu net ons concept zijn: een gespreide portefeuille met 3 bouwstenen (liquiditeit – bescherming – rendement) die al bewezen heeft de test van de tijd te doorstaan, ongeacht de economische context.

  • Liquiditeit: uw onmiddellijk beschikbare buffer voor onvoorziene uitgaven, bestaande uit kortlopende deposito’s en/of termijnrekeningen. Dit deel is kapitaalvast. De 5de opeenvolgende renteverlaging van de ECB op 6 maart heeft impact op dit luik. Belangrijk om in het achterhoofd te houden: bij deze component primeert de beschikbaarheid van uw gelden op het rendement.
  • Bescherming: uw deel van de portefeuille met gewaarborgde rentevoet en kapitaalsbescherming, bestaande uit langlopende deposito’s en/of tak 21/tak 26 producten. Dit deel is kapitaalvast. De ontwikkelingen op de financiële markten kunnen hier wel een impact op hebben, bv. in de vorm van een stijging van de langetermijnrente. Een spreiding in looptijden, dekt u in tegen schommelingen op de rentemarkt en biedt recurrente vervaldagmomenten om uw plannen met de nodige gemoedsrust te realiseren.
  • Rendement: uw deel van de portefeuille dat rendement nastreeft en onderhevig is aan de schommelingen op de financiële marketen. Dit deel kan in waarde schommelen, zowel in de positieve als in de negatieve zin. Op lange termijn staat daar een hogere rendementsverwachting tegenover.

We spreken als uw vermogenspartner graag ons vertrouwen uit in dit concept én in de verwachtingen op lange termijn. Zo helpen we u het hoofd koel te houden en de juiste beslissingen te nemen.

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Afschaffing terugbetaling van teleconsultaties

Artsen kunnen sinds 15 februari geen honorarium meer aanrekenen voor telefonische consultaties. Deze beslissing doet bovendien vragen rijzen over de toekomst van dit systeem van zorg op afstand.

De Code Buysse IV: Wat moet u weten als ondernemer?

De Code Buysse IV kan u als ondernemer inspireren om uw bedrijf nog beter te besturen in onze snel veranderende wereld. Ontdek hoe u uw bedrijf kan transformeren!

Wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar sinds 1 januari 2025

Op 1 januari 2025 verhoogde de wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar. Wat kan dit voor u betekenen?

Lees meer updates