De essentie

Lut Geers, parodontoloog, verkocht met succes haar tandartsenpraktijk aan de Odontolia Groep met de expertise van Van Breda Advisory. Na 15 jaar uitbreiding besloot ze te verkopen en met gemoedsrust haar beroep uit te oefenen. De begeleiding van Dominic zorgde voor een vlotte overname, waardoor Lut nu een nieuw hoofdstuk in haar carrière begint. Ze blijft hoofdtandarts, begeleidt jonge collega's, en plant een multidisciplinair project met Odontolia.

 

Dankzij de verkoop van mijn praktijk aan een grotere tandartsengroep kan ik nog jaren zorgeloos mijn beroep uitoefenen, maar heb ik ook de gemoedsrust dat mijn patiënten in goede handen blijven als ik met pensioen ga.

Lut Geers
Parodontoloog

‘Ik ben jaren geleden afgestudeerd als tandarts-parodontoloog, gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen. Mijn voorliefde voor verzorgende beroepen stuurde me zonder twijfel die richting uit. Ik verlangde al snel naar een eigen praktijk en bouwde deze samen uit met een collega. Maar ondertussen werd ik mama van drie kinderen waaronder eentje dat wat extra zorg nodig had. Ik had als jonge mama niet de mogelijkheid om professioneel te groeien zoals ik aanvankelijk voor ogen had. Het moederschap werd al snel mijn prioriteit. Ik nam die keuze met heel mijn hart en heb daar geen seconde spijt van.

Na vijftien jaar onder één dak te hebben gewerkt met een collega, besloot ik om over te schakelen naar een solopraktijk. Toen er in 2016 in ons land een nieuw gezondheidszorgberoep bij kwam, namelijk die van mondhygiënist, stootte ik al snel op de limieten van helemaal alleen werken als tandarts. Een mondhygiënist staat een tandarts bij in preventieve behandelingen om aandoeningen te voorkomen. Maar ik had daar met één stoel geen ruimte voor. Net om die reden heb ik in 2021 de praktijk verbouwd en kwam die tweede stoel er dan toch bij. Sindsdien werk ik samen met twee collega’s: een mondhygiënist én een extra tandarts. Zo kan ik me meer focussen op mijn specialisaties, namelijk de implantoperaties en de tandvleeschirurgie. We hebben ook nog een vaste assistente. Een fijn team waarin ik me heel erg thuis voel.

 

Met kennis en expertise

Nog niet zo heel erg lang geleden ging de bal plots weer aan het rollen. Twee panden naast onze praktijk kwamen vrij. Ik zag meteen opportuniteiten. Ik ben 54 jaar en nog elke dag enthousiast met mijn beroep bezig. Ik zou dat graag nog wat uitbreiden en meer met jongere collega’s samenwerken. Vooral ook met het oog op mijn uitstap die vroeg of laat toch aan bod zal komen. Zo kan ik mijn praktijk én mijn patiënten ooit in veilige handen achterlaten.

Wat als ik nu eens op zoek ga naar een grotere tandartsengroep die bereid zou zijn om mijn praktijk te kopen en de praktijk dan meteen met een extra pand in gedachten kan uitbreiden? Dan kan ik nog blijven meedraaien zolang ik wil, maar geeft het me wel de vrijheid en ruimte om naar later toe met gemoedsrust mijn verdere pad uit te stippelen. De vrijstaande panden die te koop stonden, gaven me plots stof tot nadenken die ik ook met Karin, mijn account manager bij Bank Van Breda, deelde.

Karin had het al snel over de experten van Van Breda Advisory en bracht me in contact met Dominic. Er was meteen een klik. Ook hem vertelde ik mijn verhaal en eventuele plannen. Ik had intussen ook al contact met de Odontolia Groep. Zij waren duidelijk geïnteresseerd in een eventuele overname van de praktijk. Samen met Dominic stippelde ik de verdere plannen uit. Ik voelde me opgelucht, net omwille van zijn kennis en expertise. Want een praktijk is als een eigen kindje. Je gooit het niet zomaar te grabbel. Dominic gaf me rust in dit verhaal. Stap voor stap gingen we samen op pad.

 

Met een gerust hart een stapje achteruit

Onze samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een succesvolle verkoop van de praktijk. Odontolia kocht het pand naast de praktijk. Wat is ons plan? Wel, we zouden graag na de zomer van 2024 een compleet nieuwe praktijk openen. Er komen zes extra stoelen bij. Ik blijf hoofdtandarts van de praktijk. Zo kan ik blijven werken zolang ik wil en begeleid ik jonge collega’s. Wil ik na 7 à 10 jaar wat afbouwen, dan kan dat ook. Het geeft me zoveel meer vrijheid om bepaalde keuzes te maken als ik dat zou willen.

Ik was aanvankelijk van plan om pas na mijn zestigste over mijn pensioen na te denken. Ik ben blij dat ik niet heb gewacht tot dan. Ik ben energiek en bruisend genoeg om nog jaren mee te draaien.

 

Met veel zin in een nieuw hoofdstuk

Nu komt het er vooral op aan om extra krachten te vinden. Dat wordt geen evidente stap. Want ook wij kampen met de war for talent. Samen met Odontolia zijn we nu aan het uitzoeken of het geen optie zou zijn om nog een andere bestaande praktijk te implementeren in onze grote groepspraktijk. Misschien ook een tandarts die net als ik nog enkele jaren volop wil blijven werken, maar toch ook al met het einde van de loopbaan bezig is. Als dit dan een algemene tandarts is, dan kan ook hij of zij de jonge tandartsen mee begeleiden. Ik zie daar zelf een groot voordeel in. Ik droom van een multidisciplinair project. Een praktijk waar je zowel een beroep kan doen op een restauratieve tandarts, een paradontoloog én een endotontoloog (een tandarts die gespecialiseerd is in zenuwbehandelingen).

Ik heb enorm veel zin in dit nieuwe hoofdstuk in mijn carrière. De praktijk is niet meer van mij, maar daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik voel me goed bij Odontolia. Mijn buikgevoel blijft me influisteren dat ik een goede beslissing heb genomen.’

 

Denkt u ook aan een overname?

Laat u hierin begeleiden door de experten van Van Breda Advisory.

 

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates