‘Diversificatie is belangrijk in moeilijkere tijden. Dat voelen we meer dan ooit tijdens deze crisisperiode.’

Dirk Ceyssens
  • CEO Group Ceyssens

‘Mijn ouders richtten in 1965 Glas Ceyssens op. Ik groeide op in een echt ondernemersnest. Mijn vader was om vijf uur ’s morgens al de deur uit en kwam rond acht uur ’s avonds terug thuis. ‘Niets voor mij,’ dacht ik als opgroeiende tiener. Maar het bloed kruipt dan toch waar het niet gaan kan.

Toen ik tijdens mijn studies TEW een thesis maakte over Glas Ceyssens begon de zin in ondernemen steeds meer te kriebelen. Na mijn studies vroeg mijn vader om mee in de zaak te stappen. Het werd wat te zwaar voor hem. Ik zou hem bijstaan. Zo rolde ik dan toch vrij snel in het familieverhaal. Vijf jaar later kocht ik de zaak over. Ik trof een betalingsregeling met mijn ouders en mijn drie zussen die geen ondernemersambitie hadden. Plots stond ik aan het hoofd van een bedrijf. Ik was nog geen dertig jaar oud.

Group Ceyssens is vooral actief in de bouw. We produceren en leveren ramen en glasproducten. We maken ons eigen isolatieglas. We leveren ook schrijnwerk in aluminium en staal. Zo bieden we een totaaloplossing voor particulieren, projectontwikkelaars of aannemers. Daarnaast doen we ook zelf aan projectontwikkeling, voornamelijk in Zuid-Frankrijk. Diversificatie is belangrijk, zeker in moeilijkere tijden. Dat voelen we nu meer dan ooit, tijdens deze crisisperiode.

Van slechte timing tot opportuniteit

Ook wij hebben een pittige tijd achter de rug. Zo moesten we tijdens de lockdown noodgedwongen ons bedrijf sluiten. Vier weken lang. De wereld stopte plots met draaien. Dat gaf ook mij heel wat stof tot nadenken. We zaten toen middenin het proces van een zware investering. We waren net begonnen met de bouw van een nieuwe productiehal van 10 000 m² en moesten beslissen over de machines die we zouden aankopen. Het kostte me enkele slapeloze nachten. Maar uiteindelijk bleek de slechte timing een opportuniteit. Zo konden we aankopen aan betere voorwaarden en levertermijnen. We kwamen er na corona sterker uit.

Maar dan kwam al snel de volgende uitdaging op ons af. Ook de oorlog in Oekraïne deed de wereld op z’n grondvesten daveren. Wij worden vooral geconfronteerd met de economische gevolgen. De energiecrisis heeft wel degelijk een impact op ons bedrijf. Wij kopen glas aan bij glasssmeltende bedrijven die erg energie-intensief zijn. Glas werd bijgevolg veel duurder. We konden niet anders dan ook onze prijzen te verhogen. Dat zorgde de voorbije maanden wel voor extra kopzorgen. Want hoe leg je dat je klanten uit?

Ook de indexatie op de lonen baart me wel wat zorgen. De arbeidskost wordt gigantisch duur. Het verplicht ons om ook daar creatiever mee aan de slag te gaan en nog efficiënter te werken.

Positive thinking

En toch kunnen we terugkijken op een succesvol 2022. Onze nieuwe productiehal draait op volle toeren. Tegen alle verwachtingen in. Zullen we de terugslag dan pas volgend jaar voelen? Ik vrees er een beetje voor. Anderzijds besef ik wel dat ook deze crisis opportuniteiten kan bieden. Het is al een tijdje erg moeilijk om goede medewerkers te vinden. Misschien vinden we dankzij de crisis nu wel interessante profielen aan aanvaardbare voorwaarden. Of vallen er concullega’s weg waardoor wij meer grip krijgen op de markt. Wie weet. Ik blijf positief denken.

Delegeren en afstand nemen

Ik ben dan ook oprecht trots op waar we nu met het bedrijf staan. We hebben 160 mensen vast in dienst. We kenden de voorbije tien jaar een enorme groei. Het harde werken loont. Want zoiets krijg je niet zomaar in de schoot geworpen. Het is het resultaat van een sterk team. Ook dat besef ik ten volle tijdens moeilijkere periodes. Ik kan vertrouwen op eerlijke en capabele mensen. Dat geeft me de ruimte om zelf af en toe op adem te komen. Ik word steeds beter in delegeren.

Een bedrijfsleider met een burn out is nefaster dan een leider die af en toe het gaspedaal lost. Ook dat heb ik leren inzien in de loop der jaren. Die work-life balans is zo belangrijk. Sport is voor mij de ideale uitlaatklep. Ik heb een fijn sociaal leven en een leuke partner. Ook dat stimuleert me om de knop af en toe om te draaien en ’s avonds en in het weekend écht te deconnecteren. Het helpt je geen stap vooruit als je blijft tobben over alles. Er zijn zoveel mensen die het op dit moment veel moeilijker hebben dan ik. Ook deze gedachte helpt me om moeilijke tijden te relativeren.’

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in anamerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates