De M&A Monitor is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Een terechte pluim op de hoed van het Vlerick Centre for Mergers, Acquisitions and Buyouts. De voorbije jaren bouwde het een ruime expertise op over alles wat te maken heeft met fusies en overnames. Als partner van het Centre werkte ook Bank Van Breda mee aan het onderzoek naar overnames, fusies en buyouts, samen met de andere partners BDO, Van Olmen & Wynant en Wallonie Entreprendre.

Trend 1: Een duidelijke professionele boost

Er is een duidelijke trend van professionalisering zichtbaar in de M&A Markt. Waar initieel vooral werd geïnvesteerd omwille van cost efficiencies wordt nu veel meer belang gehecht aan waardecreatie via cross-selling of het in huis halen van waardevolle talenten of technologieën. Dit vertaalde zich dan ook in een stijging van de bedrijfswaardes van 5 keer EBITDA in 2013 naar gemiddeld 6.7 keer EBITDA in 2022 in de Belgische M&A markt.

Trend 2: Enorme veerkracht in moeilijke tijden

Als nichebank voor ondernemers met een unieke focus in de Belgische KMO-markt stelden we vol bewondering vast dat onze klanten in 2022 hun creativiteit, veerkracht en ondernemerschap bleven inzetten in een uitdagende context. Oorlog, dalende globalisering, inflatie, energiecrisis, stijgende rente en een moeilijke arbeidsmarkt zijn maar enkele factoren die de context steeds weer deden veranderen.

Trend 3: M&A blijft top op de KMO-markt

De combinatie van veel cash met extreem lage rentes zorgde de laatste jaren voor een enorme boom in de M&A markt. Vandaag zijn Private Equity-investeerders iets terughoudender, maar de partijen die kansen zien om operationeel te optimaliseren blijven sterk actief. Ook familiale opvolging is vandaag iets minder evident. Dit alles zorgt ervoor dat het M&A vliegwiel in de KMO-markt goed blijft draaien.

Trend 4: Langere onderhandelingsprocessen

We merken een duidelijk verschil in timing wat de closing of het afronden van de fusie of overname betreft. Het onderhandelingsproces kan wat langer duren. Omwille van onzekere parameters (energieprijzen, loonkosten, logistieke problemen) is het moeilijker om toekomstige cashflows heel concreet te voorspellen. Hierdoor vraagt het extra tijd om een correcte waardering op te maken en moet er sterker onderhandeld worden over de prijs en betalingsvoorwaarden. Gelukkig bestaan ook hier goede mechanismen voor zoals een earn-out.

Trend 5: ESG wordt steeds belangrijker

Het belang van ESG stijgt. ESG staat voor Environmental, Social en Governance (milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur). Een koper hecht hier steeds meer belang aan waardoor het boekenonderzoek wat langer kan duren. Ook dit kan ervoor zorgen dat de closing of afronding van de fusie of overname wat langer op zich laat wachten.

Trend 6: Lichte daling in de multiples

We zien een lichte daling in de multiples omwille van de hogere rentes. De financierbaarheid van het aan te kopen bedrijf is en blijft een belangrijke parameter die impact heeft op de waardering. Multiples en rentes zijn hoe dan ook met elkaar verbonden.

Onze conclusie

Het ondernemerschap, de creativiteit en de veerkracht bij onze ondernemers blijven meer dan ooit aanwezig. Onze KMO’s tackelden de macro-economische onzekerheden en de M&A markt bleef mooi in beweging.

Meer weten?

Download hier de volledige monitor (in het Engels).
null
Mieke Van Hoydonck
Mieke Van Hoydonck
Verantwoordelijke Van Breda Advisory

Blog

Geld geleend aan uw vennootschap? Deze rente mag u aanrekenen!

Heeft u als aandeelhouder of vennoot geld ter beschikking gesteld aan de vennootschap, dan mag u op deze lening intresten of rente aanrekenen. Toch zijn er enkele regels. U ontdekt ze hier.

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Lees meer updates