De hervorming van de investeringsaftrek focust op een modernisering én vergroening van dit fiscaal voordeel en komt voort uit de fiscale blauwdruk van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Om de gevolgen voor de begroting toch wat te verzachten, gaan de wijzigingen pas in vanaf 1 januari 2025.

De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij een bepaald percentage van de aanschaffings- of beleggingswaarde van bepaalde investeringen, die gedaan werden tijdens het belastbaar tijdperk en gebruikt worden voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid, afgetrokken mag worden van de belastbare winst. Dit fiscaal voordeel is van tel voor eenmanszaken, vrije beroepen en kleine & grote vennootschappen die winsten halen uit een industriële, commerciële of landbouwactiviteit.

Het bestaande regime wordt op drie punten gewijzigd. De specifieke uitvoeringsmodaliteiten en lijsten van erkende investeringen voor de hervormde investeringsaftrek zullen wel pas later nog bekend gemaakt worden via een Koninklijk Besluit.

 

Een overzicht van de wijzigingen

1. Stijging van de basisaftrek voor eenmanszaken en KMO’s
Sinds jaar en dag bedraagt de basisaftrek 8%. Deze aftrek geldt voor alle investeringen, maar kan enkel genoten worden door eenmanszaken en KMO’s. Dit is dus niet beschikbaar voor grote ondernemingen.
Er werd nu een akkoord bereikt om deze basisaftrek te verhogen naar 10%.

Bovendien kan deze nog eens verhoogd worden met 10% voor specifieke, digitale investeringen op het vlak van facturatie, klantenrelatiebeheer, e-commerce en cyberveiligheid.


2. Thematische aftrek voor groene investeringen

Daarnaast komt er een verhoogde thematische aftrek voor groene investeringen.

Vier thema’s van investeringen komen in aanmerking:

  • Efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie;
  • Emissievrije vervoersmiddelen (bv. elektrische bestel- en vrachtwagens);
  • ‘Andere’ milieuvriendelijke investeringen zoals zuinigere watersystemen;
  • Groene, digitale investeringen (bv. software om het energieverbruik te monitoren).

Eenmanszaken en KMO’s kunnen hierbij genieten van een aftrek van maar liefst 40%, terwijl grotere ondernemingen recht hebben op een aftrek van 30%.

3. De technologie-aftrek

Ten slotte wordt de bestaande aftrek voor investeringen in onderzoek & ontwikkeling en in octrooien omgedoopt tot een technologie-aftrek.

In het kader van deze technologie-aftrek zal men kunnen genieten van een aftrek van 13,5% voor een eenmalige investeringsaftrek in octrooien en in milieuvriendelijke investeringen inzake onderzoek & ontwikkeling. Opteert men bij deze laatste voor de toepassing van een gespreide investeringsaftrek dan wordt het aftrekpercentage verhoogd tot 20,5%. Deze tarieven zullen niet langer afhankelijk zijn van de inflatie. Er wordt geopteerd voor vaste percentages.

In dit kader gaat men bovendien de lijsten met concrete voorbeelden van groene investeringen om de drie jaar actualiseren om de bedrijven op de meest actuele manier te steunen.

Momenteel is de investeringsaftrek een bont allegaartje van wisselende tarieven en voorwaarden, waarbij de aftrek vaak gebaseerd is op reeds achterhaalde technologieën. Bovenstaande wijziging kan dus aangemoedigd worden en zal de investeringsaftrek meer up-to-date, interessanter én duidelijker maken. Bedrijven zullen zo op de meest actuele manier gesteund worden in de verduurzaming van hun processen.

 

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Geld geleend aan uw vennootschap? Deze rente mag u aanrekenen!

Heeft u als aandeelhouder of vennoot geld ter beschikking gesteld aan de vennootschap, dan mag u op deze lening intresten of rente aanrekenen. Toch zijn er enkele regels. U ontdekt ze hier.

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Lees meer updates