Kris Wilson: ‘Als onafhankelijke vastgoedpartner zien ook wij dat onze klanten vandaag graag in nieuwbouw residentieel vastgoed investeren. Het appartement in een blokje, zeg maar. Een verstandige keuze. Het gaat namelijk om een investering die naast de roerende beleggingen (cash, verzekeringen en aandelen) perfect past in een gespreide beleggingsportefeuille.

En toch zitten heel wat vastgoedinvesteerders nog met heel wat vragen. Ook dat is logisch. Vooral de opvolging van het investeringspand baart soms wat extra zorgen. Een lekkende kraan, dakpannen die weggewaaid zijn, een boiler die stuk is, een deur die klemt… Ook daar krijgt u als investeerder mee te maken. En dan kunt u de hulp inroepen van een rentmeester die u deze kopzorgen ontneemt. Een rentmeester ontfermt zich over de zoektocht naar de gepaste huurder én de verdere opvolging van het pand.

Wat doet een rentmeester?

 • Registratie van de huurdersovereenkomst
 • Afgeven van de sleutels
 • Het opmaken van een plaatsbeschrijving
 • Het opmeten van de tellers (water, elektriciteit)
 • Contactpersoon bij plotse gebreken in het pand
 • Aanspreekpunt als de huurder met vragen zit

Uiteraard heeft deze dienstverlening een impact op het rendement. Stelt u een rentmeester aan, dan mag u rekenen op een kostprijs van om en bij de 10% op het maandelijks huurinkomen. Stel: de huurder betaalt een maandelijkse huurprijs van 1200 euro. De rentmeester kost je 120 euro per maand.’

Ontzorgd vastgoed als interessant alternatief

Voldoet rentmeesterschap niet volledig aan uw verwachtingen, dan is ‘ontzorgd investeringsvastgoed’ misschien wel iets voor u!

Wat houdt deze formule dan precies in?

Kris Wilson: ‘Wel, als investeerder geeft u de opvolging en het onderhoud van het pand uit handen. U doet hiervoor een beroep op een exploitant of een vennootschap die het beheer en de bezetting van het geheel overneemt. Uiteraard hangt aan deze ontzorging een prijskaartje. Maar deze kostprijs zit verwerkt in het rendabiliteitsmodel van de exploitant.’ 

De verschillende vormen van ontzorgd vastgoed

 • Een kamer in een woonzorgcentrum
 • Een hotelkamer
 • Een studentenkamer
 • Een cityflat

De voordelen van ‘ontzorgd vastgoed’

Het systeem van ‘ontzorgd vastgoed brengt enkele voordelen met zich mee.

 1. U koopt als investeerder de volle eigendom van het pand, maar u staat bij de authentieke akte het vruchtgebruik af aan de exploitant.

  De exploitant betaalt u geen huur, maar betaalt wél het vruchtgebruik terug over een periode van 27 tot 30 jaar. Het gaat om een contractueel vastgelegde en geïndexeerde terugbetaling die voor een rendement van 2,5 tot 4% netto zorgt.

  Het gaat om een netto rendement omdat het volledige onderhoud, eventuele herstellingen én het in staat houden van het meubilair ook tot het takenpakket van de exploitant behoort. Ook daar hoeft u dus niet voor in te staan.

  De exploitant heeft er net daarom alle belang bij om uw investering zo goed mogelijk in orde te houden. Deze vorm van investeren wordt ook wel eens de ‘stenen kasbon’ genoemd: het risico ligt bij de exploitant, maar stel dat u het pand zou verkopen, dan verkoopt u een rendement en niet noodzakelijk de meerwaarde.

 2. U creëert geen bijkomend ‘onroerend inkomen’ in Uw personenbelasting. Het gaat namelijk om een terugbetaling van een vruchtgebruik en niet om huurinkomsten.

 

Klassieke vastgoedinvestering of ontzorgd vastgoed?

Bent u van plan om te investeren in vastgoed en een beroep te doen op een exploitant die alle praktische rompslomp op zich neemt? Dan opteert u voor het systeem van ‘ontzorgd vastgoed’. Wat zijn de grote verschillen met een klassieke vastgoedinvestering? We lijsten graag even op!

Hebt u nog vragen?

Neem dan zeker contact op met Van Breda Immo Consult NV. Ze helpen u graag verder met objectief advies op maat!
Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in aanmerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates