‘Moet ik nog in aandelen beleggen?’ Ook wij krijgen deze vraag vandaag weer vaker dan voorheen. De reden is simpel: vastrentende beleggingen bieden momenteel een erg mooi rendement.

 

Een veilige keuze met lagere rendementsverwachting op lange termijn

Bent u als belegger tevreden met het gewaarborgde rendement van deze vastrentende beleggingen en kiest u net om die reden liever voor beleggingen met focus op bescherming in plaats van fondsen, dan is daar uiteraard niets mis mee.

Op lange termijn zult u met vastrentende beleggingen genoegen moeten nemen met een lager rendement dan het rendement dat u kan behalen met dynamische beleggingen. De keuze voor veiligheid gaat uiteindelijk ten koste van rendement.

 

Iets meer risico met hogere rendementsverwachting op lange termijn

Belegt u met als doel om uw vermogen te laten aangroeien én u kunt leven met tussentijdse schommelingen, dan is beleggen in aandelen zonder twijfel een betere optie. Aandelen zijn namelijk de activaklasse met het hoogste rendementsperspectief. Wie een hoger rendement ambieert, dient in min of meerdere mate risico te nemen. Een andere weg is er niet.

 

Onze visie als vermogenspartner

Als vermogenspartner voor ondernemers en vrije beroepen zijn wij ervan overtuigd dat dynamische beleggingen perfect deel kunnen uitmaken van een goed gespreide portefeuille.

Beslissen om te beleggen in aandelen doet u op basis van verschillende factoren: uw financiële doelen, uw risicotolerantie en uw beleggingshorizon. Dus niet enkel op basis van de geldende rentetarieven. Ook al kunnen deze tarieven beleggingsbeslissingen beïnvloeden.

 

Doorslaggevende factoren bij beleggingskeuzes in tijden van hoge rente

  • Beoordeel uw risicotolerantie

Beleggen in aandelen brengt doorgaans een hogere volatiliteit en risico met zich mee. Zorg ervoor dat u zich comfortabel voelt bij marktschommelingen en bereid bent om uw investeringen bij ups én downs aan te houden.

  • Bekijk uw langetermijn horizon

Heeft u een langere beleggingshorizon, dan kunnen aandelen een motor zijn voor uw vermogen.

  • Ga voor spreiding

Spreiding binnen uw beleggingsportefeuille is noodzakelijk om weerbaar te zijn tegen zowel rente- als marktrisico. Dit kan via looptijden in kapitaalbescherming maar ook door de diversificatie in aandelen om risico’s te spreiden.

  • Bescherm u tegen inflatie

Aandelenbeleggingen kunnen dienen als een bescherming tegen inflatie omdat ze het potentieel hebben voor hogere rendementen op lange termijn die het inflatiepercentage kunnen overtreffen.

  • Laat u niet beïnvloeden door de marktomstandigheden

Baseer uw beleggingsbeslissingen op uw persoonlijke risico-appetijt en financiële situatie in plaats van de markettiming op basis van bijvoorbeeld enkel de rentetarieven.

 

Uw beslissing om in aandelen te beleggen maakt deel uit van een goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuille die aansluit bij uw financiële doelstellingen en risicotolerantie. Hoge rentetarieven kunnen het algehele beleggingslandschap beïnvloeden, maar mogen niet de enige bepalende factor zijn voor uw beleggingskeuzes.

Spreiding in uw beleggingsportefeuille en een langetermijnperspectief zijn belangrijke principes voor succesvol beleggen, ongeacht de renteomgeving.

 

Meer info?

Lees hier meer over de gespreide portefeuille. 

Indien u nog vragen heeft, kan u altijd uw account manager contacteren.

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Geld geleend aan uw vennootschap? Deze rente mag u aanrekenen!

Heeft u als aandeelhouder of vennoot geld ter beschikking gesteld aan de vennootschap, dan mag u op deze lening intresten of rente aanrekenen. Toch zijn er enkele regels. U ontdekt ze hier.

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Lees meer updates