Hoe zou jij Van Breda Advisory voorstellen in enkele zinnen?

Mieke Van Hoydonck:Van Breda Advisory is een team van experten dat ondernemers en vrije beroepen bijstaat op de sleutelmomenten in hun leven. Om telkens opnieuw de juiste familiale, financiële, fiscale en juridische afwegingen te maken, kan je een expert als klankbord wel gebruiken. Van Breda Advisory ondersteunt op enkele specifieke domeinen.’

 

Over welke domeinen gaat het dan?

Mieke Van Hoydonck: ‘Overdracht en opvolging is alvast een thema waar we heel vaak rond werken. Een goede voorbereiding maakt een onderneming beter en sneller verkoopbaar of kan de juiste investeerder aantrekken om de verdere groei mogelijk te maken. Van Breda Advisory helpt om inzicht te krijgen in de huidige waarde van je onderneming en wat je kan optimaliseren op structureel, financieel en operationeel vlak. Bij een latere – al dan niet gedeeltelijke – verkoop is ook de begeleiding door de juiste overnamebemiddelaar een absolute plus. Wij werken hiervoor met verschillende partners en matchen de juiste bemiddelaar met de ondernemer en in sommige gevallen ook het vrije beroep. Onze experten spreken de taal van de ondernemers en vrije beroepen en blijven doorheen het hele traject klankbord van de klant.

Het gaat niet altijd om een externe overdracht, ook familieleden of key medewerkers kunnen instappen of volledig overnemen. In dit geval begeleiden we vanuit Van Breda Advisory met oog op continuïteit van het bedrijf én de familie. Het emotionele voortraject gaan we hierbij niet uit de weg. Pas wanneer de visies van alle betrokkenen gekend en uitgesproken zijn, kan de stap gezet worden naar mogelijke nieuwe structuren en de echte overdracht.’

 

Overdracht en opvolging is duidelijk een belangrijke thema bij Van Breda Advisory. Wat bieden jullie nog meer?

Mieke Van Hoydonck: ‘We hebben ook een team van fiscalisten. Zij staan ondernemers en vrije beroepen onder andere bij met advies bij hun successieplanning. Jaren geleden werd daar enkel bij stilgestaan als het om hele grote vermogens ging of als de klant in kwestie zelf al een gezegende leeftijd had bereikt. Nu zitten we bewust veel vroeger aan tafel met onze klanten. Hoe bescherm je je dierbaren bij een onverwacht overlijden? Hoe anticipeer je hierop in een samengesteld gezin? Of wat kan je doen – bijvoorbeeld wanneer er geen kinderen zijn – om je vermogen achter te laten aan wie je zelf kiest?

Andere onderwerpen waarvoor klanten bij ons terecht komen, zijn vastgoed binnen of buiten de vennootschap, optimalisering van de inkomstenstromen (het salarispakket), eindeloopbaanvragen (Kan ik langer aan de slag blijven? Hoe dan? Wat met mijn vennootschap?) en andere fiscale vragen.

Tenslotte is er ook een aparte vennootschap, Van Breda Immo Consult, die klanten begeleidt bij de aankoop, verkoop of het beheer van investeringsvastgoed. We geven onafhankelijk advies op maat zodat ook voor beleggingsvastgoed bewust de juiste keuzes gemaakt worden.

 

Wat is jullie plan van aanpak?

Mieke Van Hoydonck: ‘We bespreken met onze klanten eerste grondig hun bezorgdheden, hun situatie en hun doel of ambitie. Pas daarna denken we mee na over eventuele oplossingen. Het gaat vaak niet over de beste fiscaliteit of het hoogste bedrag. Financiële motieven spelen mee, maar wegen niet op tegenover een goede familiale sfeer, het bedrijf overdragen aan de juiste partij of het beschermen van je naasten bij overlijden.

We verdienen het vertrouwen van onze klanten door deze aanpak en onze expertise, maar ook door de domeinen te respecteren waarin we geen specialist zijn. We verwijzen klanten door indien nodig, bijvoorbeeld voor een assessment van mogelijke opvolgers in een familiebedrijf of naar een zakenadvocaat voor de juridische afhandeling van een overdracht.

 

Wat is de rol van de account manager van Bank Van Breda in dergelijke situaties?

Mieke Van Hoydonck: ‘De account managers en de experten van Van Breda Advisory vormen een tandem bij het begeleiden van onze klanten. De account manager bekijkt het totaalplaatje, zowel professioneel als privé. Hij of zij is jarenlang het eerste aanspreekpunt voor elke klant. Voor de uitdagingen bij overdracht, successie, fiscaliteit of vastgoed komt de expert dan mee aan boord als adviseur, klankbord en begeleider in het proces.

 

Wat is de ultieme ambitie voor Van Breda Advisory?

Mieke Van Hoydonck: ‘We willen echt het verschil maken voor onze klanten door hen met raad en daad bij te staan op sleutelmomenten. Zo maken zij bewustere keuzes voor hun bedrijf of praktijk en hun familie én kunnen zij zich met de nodige gemoedsrust focussen op wat écht telt. Dat is al jarenlang de missie van Bank Van Breda. Via Van Breda Advisory kunnen we dit nog concreter maken.’

 

Nood aan advies op maat?

Maak een afspraak met Van Breda Advisory.

  

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in anamerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates