2023 stond weer volop in het teken van de centrale banken. De reeks renteverhogingen die in 2022 begon, werd dit jaar onverschrokken voortgezet. Het zorgde voor de nodige volatiliteit op de markten waar niet iedereen ongeschonden uitkwam. Denken we maar even terug aan het faillissement van een aantal (weliswaar kleinere) Amerikaanse banken in maart van dit jaar.

 

10 op een rij

Maar dit deerde de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) niet. Deze laatste verhoogde de rente maar liefst tien keer na elkaar, in een poging om de Europese inflatie onder controle te krijgen. Met succes, zo blijkt. De algemene Europese inflatie daalde gestaag van haar piek van 10,6% in 2022 naar 2,4% in november 2023. De kerninflatie bereikte iets later haar piek van 5,7% en strubbelde wat harder tegen. Maar ook daar zien we langzaam maar zeker een daling met een kerninflatie die een niveau van 3,6% haalde in november 2023.

De laatste loodjes zijn meestal de zwaarste. De ECB verwacht dan ook een veel tragere daling de komende maanden en mikt pas op eind 2024 om de uiteindelijke doelstelling van 2% te behalen.

 

Tegen welke prijs?

Al deze renteverhogingen hebben uiteraard hun economische impact niet gemist. Geld ontlenen werd een pak duurder. Dat zorgt ervoor dat de economische groei dit jaar waarschijnlijk stevig wordt gefnuikt. Zo gaat diezelfde ECB uit van een economische groei van amper 0,7% voor 2023. Ook voor 2024 zijn de voorspellingen eerder mager, met een verwachte groei van 1,0% in de eurozone.

Vooral de industrierijke Duitse economie krijgt stevige klappen. Niet alleen de gestegen rentes, maar ook de moeilijke transitie weg van Russisch gas, een talmende vraag vanuit China en een automobielindustrie die concurrentie krijgt vanuit de VS én China, zorgen ervoor dat de Duitse economie wellicht een recessie te wachten staat.

 

Wat doet de VS?

Aan de overkant van de Atlantische oceaan lijkt de economische realiteit momenteel iets rooskleuriger. De Fed ging ook daar hard in de rem, met maar liefst 11 renteverhogingen sinds maart 2022. Echter de Amerikaanse economie lijkt wel wat beter bestand tegen de rentestoot. De Fed rekent op een groei van 2,1% dit jaar en 1,5% volgend jaar. Vooral de Amerikaanse consument blijft spenderen ondanks de hogere rentes en zo blijft Joe Sixpack (de gemiddelde Amerikaanse burger) een belangrijke rol spelen in de groei van de Amerikaanse economie.

 

2024: verkiezingsjaar grand cru

2024 wordt ongetwijfeld een economisch uitdagend jaar. Ook de geopolitieke factor zal opnieuw spelen, want bijna de helft van de wereldbevolking trekt volgend jaar naar de stembus. Van Taiwan in januari tot de Amerikaanse verkiezingen in november. Ook dit zal de nodige onzekerheid met zich meebrengen.

 

Spreiden blijft cruciaal in 2024

Het beschermingsluik in uw beleggingsportefeuille (gericht op beleggingen met kapitaalbescherming) speelt via verschillende looptijden in op deze spreiding. Deze spreiding zorgt voor de indekking tegen rentegevoeligheid en regelmatige beschikbaarheden. De hogere korte termijnrente biedt zeker opportuniteiten. Maar wie zich wil indekken tegen een mogelijke rentedaling kijkt vandaag ook best naar de langere termijn. De ommekeer kan er namelijk snel zijn. We weten niet exact wanneer, maar de geschiedenis herhaalt zich keer op keer.

Ook binnen uw beleggingsportefeuille gericht op het behalen van rendement blijft spreiding centraal staan. Onze zusterbank Delen Private Bank beheert actief voor u uw uitgebalanceerde beleggingsportefeuille met zowel aandelen als obligaties, die aansluit bij de marktevolutie, uw financiële doelstellingen én uw risicoappetijt.

Houd uw focus dus op uw beleggingsstrategie en op de lange termijn als u uw vermogen optimaal wilt ontwikkelen en uw doelen wilt bereiken. Dit neemt de keuzestress en markttiming weg, zodat u zich kunt concentreren op uw talenten en uw professionele activiteit.

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Geld geleend aan uw vennootschap? Deze rente mag u aanrekenen!

Heeft u als aandeelhouder of vennoot geld ter beschikking gesteld aan de vennootschap, dan mag u op deze lening intresten of rente aanrekenen. Toch zijn er enkele regels. U ontdekt ze hier.

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Lees meer updates