Tot een nagelbijtende race waarbij we dagenlang zouden wachten op de officiële eindresultaten kwam het niet. Donald Trump is opnieuw de president-elect van de Verenigde Staten en haalde een overtuigende hattrick binnen. Hij wint niet alleen het presidentschap. De Republikeinen halen ook nog eens een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Met ook de ‘popular vote’ achter zijn naam, zorgt Trump dus voor een rode golf doorheen de Verenigde Staten.
Eerste marktreacties
De financiële markten gingen dan ook al snel in ‘Trump Trade’ modus. Amerikaanse beurzen stegen gemiddeld zo’n 3%. Tekenend voor het ‘America first’ verhaal steeg de Russel 2000 index (met daarin Amerikaanse small caps) met bijna 6%. Lagere belastingen en een expansief fiscaal beleid klinken Wall Street duidelijk als muziek in de oren.
De Amerikaanse lange termijnrentes schoten ook de hoogte in. De 30-jarige rente (die belangrijk is voor vele Amerikanen als hypotheekrente) steeg met bijna 20 basispunten. Een expansief fiscaal beleid creëert immers niet alleen groei, maar ook bijkomende tekorten op een alsmaar groeiende Amerikaanse schuldenberg.
En dan was er nog de dollar. Die schoot overtuigend hoger tegenover quasi alle andere munten. De eurodollar koers kreeg een forse klap en daalde van boven de 1,09 naar 1,07. Markten gaan er nu vanuit dat mogelijke Amerikaanse importtarieven de Europese economie zullen schaden waardoor de Europese Centrale Bank sneller en meer renteverlagingen zal dienen door te voeren, in tegenstelling tot de Federal Reserve (Fed).
What’s next?
We kennen ondertussen het aangekondigd economisch recept van Trump: belastingverlagingen moeten zorgen voor meer welvaart en hogere inkomens. Een expansief fiscaal beleid moet zorgen voor bijkomende groei en nieuwe importtarieven (tot 60% voor Chinese producten en tot 20% voor ‘andere’ landen) die dit alles zullen betalen. Bovendien beloofde Trump de inflatie onder controle te houden gezien de gestegen prijzen een belangrijk thema waren tijdens deze verkiezingen.
Het lijkt alvast een huzarenstuk om dit economisch programma allemaal te realiseren. Vooral het verenigen van een doorgedreven focus op economische groei in combinatie met een lage inflatie doet vele economisten de wenkbrauwen fronsen. Om een scenario van een heropverende inflatie te voorkomen zou de Federal Reserve zich misschien wel wat gematigder moeten gaan opstellen de komende maanden inzake verdere renteverlagingen.
Het valt nog af te wachten of de Trump soep even heet zal worden gegeten als dat ze wordt opgediend. Dit neemt echter niet weg dat we ons de komende maanden mogen verwachten aan extra nervositeit en dus ook extra volatiliteit op de financiële markten. De beslissingen van Trump waren tijdens zijn vorige regeerperiode vaak impulsief. Bovendien deinsde hij er niet voor terug om snel te wisselen in zijn entourage als de dingen niet liepen zoals gewenst. En van dergelijke onvoorspelbaarheid houden de financiële markten niet.
Uw gespreide portefeuille
Ook in het licht van de Amerikaanse verkiezingen kunnen we jullie geruststellen: de boodschap van onze bank blijft onveranderd. Een goed gespreide beleggingsportefeuille en een langetermijnvisie blijven ook in deze tijden de rust bieden die u als ondernemer of vrij beroep verdient.
Wanneer u uw Persoonlijk Financieel Traject samen met uw account manager zorgvuldig en doordacht hebt opgebouwd, met daarin de voor u juiste verdeling en spreiding van uw vermogen, blijft uw gemoedsrust steeds gewaarborgd, met of zonder onvoorspelbare beslissingen in de wereldpolitiek die de markten beïnvloeden.

Blog
‘We moeten ons dringend de vraag stellen hoe we als Europa onze positie in de wereld kunnen herstellen.’
Karel De Gucht en Peter De Keyzer delen hun visie op onze turbulente wereld bij Bank Van Breda The SQUARE.
‘Het akkoord staat bol van goede bedoelingen en de continuïteit is verzekerd. Dat is positief. Maar ik mis wel ambitie en goesting en de sense of urgency om echt structureel in te grijpen.’
Marc Noppen en Ortwin Boone delen hun visie op het federaal regeerakoord en de impact op de gezondheidszorg bij Bank Van Breda The SQUARE.
Welke vragen roept het nieuwe regeerakkoord bij u op?
In onze webinars over het regeerakkoord kwamen er heel wat vragen vragen van ondernemers en vrije beroepen. We zetten ze voor u nog even op een rij met vraag en antwoord.