'Ik lig niet wakker als het even slecht gaat op de financiële markten. Dankzij mijn lange beleggingshorizon blijft het risico beperkt.'

Alex Joos
  • CEO en eigenaar van Group Joos
  • 53 jaar
  • Gehuwd
  • Twee kinderen (25 en 27)
  • Klant sinds 2011

Ondernemer Alex Joos begon twee jaar geleden met een beleggingsplan. Na zijn carrière kunnen blijven genieten van de mooie dingen des levens, is zijn uiteindelijke doel. En dit volledig op eigen kracht. Zijn beleggingsplan geeft hem de nodige gemoedsrust om zich volledig te kunnen focussen op het runnen van zijn bedrijf.

‘Na mijn universiteitsstudies kon ik meteen aan de slag bij een grote multinational. Mijn vader, zussen en broer runden het familiebedrijf, ik besloot om een andere weg op te gaan. Maar toen kwam de dag waarop het bedrijf afbrandde. Mijn strijdvaardigheid om te helpen aan de heropbouw was groot genoeg om uiteindelijk toch in het bedrijf te stappen. Het hart klopte meer dan ooit om er helemaal voor te gaan.Ik startte als derde generatie in een commerciële functie, werd dan samen met mijn broer general manager en ben nu CEO. Zes jaar geleden deed ik een voorstel aan mijn broer en zussen om hen uit te kopen via een familiale lening. Sindsdien sta ik alleen aan het roer. Een grote stap waar ik nog geen seconde spijt van heb.

Group Joos is groot geworden met ketting- en belastingformulieren en verkiezingsdrukwerk. Maar omwille van de digitalisering kwam papier zo onder druk te staan dat we noodgedwongen een rigoureuze omslag moesten maken. ‘Unlimited digital solutions & print’ werd de nieuwe baseline naast ons logo. Er kwam een nieuwe bedrijfsstructuur met drie businessunits die naadloos met elkaar samenwerken. Naast de klassieke drukkerij (Joos Print) spitsen we ons ook toe op direct marketing en gepersonaliseerde communicatie (Joos Connect) en specialiseren we ons in de verwerking van transactionele communicatie via een eigen omnichannel platform (Joos Hybrid).

Group Joos is vandaag een bedrijf met 220 enthousiaste medewerkers, verdeeld over 3 vestigingen. Group Joos is een bedrijf met heel wat opportuniteiten maar ook uitdagingen. Boeiend en vermoeiend gaan in ons verhaal hand in hand. Maar mijn passie voor het vak blijft groot genoeg om elke dag opnieuw met plezier aan de werkdag te beginnen.

Ik had nood aan een vertrouwenspersoon die niet enkel voor het bedrijf maar ook voor mij en mijn gezin zorgt.

Alex Joos

Ik durf mezelf gerust een atypische Bank Van Breda-klant te noemen. Ons bedrijf wordt gefinancierd door drie klassieke grootbanken. Toen ik het bedrijf overnam, klopte ik voor het eerst aan bij Bank Van Breda. Niet voor het bedrijf, maar voor mezelf.

Omwille van de bedrijfsovername en een herstructurering hebben we enkele pittige jaren achter de rug. Ook privé voelde ik dat het financieel plots wat moeilijker ging. Ik had nood aan iemand die voor mij en mijn gezin zorgt, en niet enkel voor het bedrijf. Zo kwam ik bij Gerdy Vervloesem terecht, mijn vaste vertrouwenspersoon bij Bank Van Breda.

Gerdy houdt zich niet bezig met de financieringen van Group Joos. De drie grootbanken focussen zich op het bedrijf, Gerdy heeft vooral oog voor mijn privé-situatie. Dat is voor mij een geruststelling. Als we elkaar zien, hebben we het zelden over Group Joos. Gerdy vraagt hoe het met ons is. En uiteraard met ons privévermogen.

Ik ga niet voor superwinst op korte termijn. Elke maand een stukje sparen op basis van een lange beleggingshorizon lijkt me een veiligere keuze.

Alex Joos

Zo’n twee jaar geleden hadden Gerdy, mijn vrouw en ik het voor het eerst over een beleggingsplan. Mijn afbetaling naar de familie toe had ik al net achter de rug. De kinderen waren afgestudeerd. Er was weer wat ruimte om te sparen. De perfecte timing om concreet aan onze financiële toekomst te denken.

Ooit komt de dag waarop ook mijn vrouw en ik uit het bedrijf zullen stappen. We willen ook na de carrière van dag één kunnen blijven genieten. Een beleggingsplan kan ons hierbij helpen.

Gerdy begeleidt ons ook op dat vlak. Hij denkt mee op lange termijn. Ook dat geeft ons gemoedsrust. Ons beleggingsplan is zonder twijfel in goede handen. Net als het beleggingsplan dat we recent in de vennootschap hebben opgestart. Ook Group Joos zet nu elke maand een bedrag opzij.

Ik geloof niet in superwinst op korte termijn. Dit betekent dat je ook superverlies op korte termijn kan lijden. Systematisch sparen, elke maand een stuk op basis van een lange beleggingshorizon, is een veiligere keuze. Zo hoef ik ook niet wakker te liggen als het even slecht gaat op de financiële markten. Op lange termijn komt alles uiteindelijk goed. Je hoeft geen bankier te zijn om dit te snappen.’

AlexJoos-9792-X5

 

Account manager Gerdy Vervloesem

 ‘Vele ondernemers werken hard in en aan hun bedrijf en vergeten zichzelf vaak in de dagelijkse besognes. Net als Alex en Ilse. Ze werken keihard in een sector die sterk getekend wordt door de digitalisering. Vanuit een oprechte bezorgdheid staan zij hun personeel en hun gezinnen bij. Vele engagementen buiten het bedrijf vullen de schaarse vrije tijd.  En dan, zo zeggen wij dat in de Kempen, schiet de privé wel eens over.

We hebben allemaal tijd te kort. De toekomst schuiven we gemakkelijk voor ons uit.  Zeker als het over ‘later, na de carrière’ gaat. Een beleggingsplan helpt met maandelijkse stappen of stapjes  om een vermogen op te bouwen. Zie het als een positief en omgekeerd krediet dat je aan jezelf verstrekt. De discipline om maandelijks een bedrag opzij te zetten kent iedereen die ooit een investering deed. Een gezonde spreiding en een termijnperspectief doen de rest. Het zal zonder meer bijdragen tot een zorgeloze toekomst, want die komt telkens dichter, of we dit nu willen of niet.’

De discipline om maandelijks een bedrag opzij te zetten kent iedereen die ooit een investering deed. Bij een beleggingsplan doet een gezonde spreiding en een termijnperspectief de rest.

Gerdy Vervloesem
Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in anamerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates