‘Met het oog op de familiale overdracht leerde ik dankzij de oprichting van mijn management- vennootschap de mogelijkheden en voordelen van een vennootschap van dichtbij kennen.’

Anthony Pieters
  • Algemeen manager bij Van Biesen & Pieters
  • Gehuwd
  • Kinderen: 2 dochters (3 en 1)
  • Klant bij Bank van Breda sinds 2018

‘Van Biesen & Pieters is een familiebedrijf pur sang. Mijn overgrootvader begon heel bescheiden met het leuren van vis. Met twee bakken op de fiets verkocht hij van deur tot deur. Mijn grootouders traden in zijn voetsporen en namen het al iets professioneler aan. Het bedrijfje groeide en werd overgenomen door mijn ouders die zich uiteindelijk volledig op garnalen begonnen te focussen. Grijze garnalen die worden gevangen in de Noordzee tussen de Belgische kust en Denemarken. De garnalen worden aan boord gekookt, verpakt en klaargemaakt om naar Marokko te vertrekken waar ze worden gepeld. Nadien komen de garnalen terug naar België om te distribueren naar de klanten.

Zo’n 29 jaar geleden werd ik in datzelfde nest geboren. Ik groeide als het ware op in het bedrijf en zag als kind al hoe mijn ouders elke dag opnieuw met hart en ziel Van Biesen & Pieters runden. Stond het in de sterren geschreven? Ik denk het wel. Na mijn studies toegepaste economische wetenschappen aan de universiteit van Gent hakte ik al snel de knoop door. Ook ik wilde in het bedrijf stappen en ooit overnemen. Mijn toekomst was in mijn hoofd al uitgestippeld.

Al snel draaide ik mee met mijn vader. We deden op den duur alles samen. Van de productie via de kwaliteitscontrole tot de leveringen. Ik leerde op deze manier het bedrijf door en door kennen. Net als de klanten.’

Harde werker met gezond verstand

‘We werken met vijf op ons kantoor in Sint-Gillis-Waas: mijn moeder, mijn vader, twee arbeiders en ikzelf. Ook in Marokko hebben we een team van medewerkers die ervoor zorgen dat de garnalen netjes gepeld terugkomen. Ik werd geleidelijk aan het nieuwe aanspreekpunt binnen de firma. Stap voor stap word ik nu klaargestoomd om het bedrijf uiteindelijk over te nemen. We streven naar 2025. Dan zou het min of meer moeten gebeuren.

Uiteraard is dat spannend. Wat de vorige generaties hebben opgebouwd, wil ik verder zetten en nog meer uitbouwen. Met dezelfde passie en doorzetting. Ik ben van nature een harde werker en heb een flinke portie gezond verstand meegekregen. Dus dat komt wel goed. Maar het blijft een grote verantwoordelijkheid. Ik krijg iets moois in handen. Ik zal er alles aan doen om dat nog mooier te maken.’

Tijd en expertise

'Een familiale overname vraagt tijd en expertise. Daar zijn we ons heel erg van bewust. Zo moet er rekening gehouden worden met alle partijen. Mijn zus zit niet in de zaak. Maar ook zij moet gelijke kansen krijgen. Hoe pakken we dit dan het beste aan? Dit was maar één vraag op ons vragenlijstje. Er was nog zoveel meer. We hadden al snel door dat een goede begeleiding bij dit proces noodzakelijk was. Anneleen, onze account manager bij Bank Van Breda, bracht ons in contact met Van Breda Advisory, een betalende service binnen de bank die advies biedt bij de voorbereiding van familiale opvolgingstrajecten. We kwamen in de juiste handen terecht. Dat voelden we meteen.'

Vooral de fiscale voordelen en de mogelijkheid om via een vennootschap ook privévermogen op te bouwen, sprongen meteen in het oog.

Anthony Pieters

De keuze voor een managementvennootschap

‘Drie jaar geleden kreeg ik de vraag van mijn schoonouders om af en toe bij te springen in het praktische doen en laten van de uitbating van hun bedrijf, garage Imschoot. Ze wilden bepaalde dingen uitbesteden om wegens drukte het overzicht niet te verliezen. Ik wilde dit best wel proberen te combineren met mijn functie bij Van Biesen & Pieters. Maar dan moesten we wel een manier zien te vinden waarop ze mij hiervoor konden vergoeden.

Van Breda Advisory gaf me de raad om een managementvennootschap op te richten. Dan kon ik als zelfstandige mijn professionele bezigheden voor de garage én voor Van Biesen & Pieters factureren via de vennootschap. Met het oog op de overname leerde ik meteen ook de mogelijkheden en voordelen van een vennootschap van dichtbij kennen. Vooral de fiscale voordelen, de link tussen professioneel en privé en de mogelijkheid om via de vennootschap ook privévermogen op te bouwen, sprongen meteen in het oog.’

Terug op het juiste spoor

‘Sinds de lockdown heb ik mijn werkzaamheden voor de garage van mijn schoonouders stopgezet. Beide jobs vielen niet meer te combineren. Omwille van corona werd ook Van Biesen & Pieters geconfronteerd met plotse uitdagingen. De horeca ging dicht. Dat voelden we. We gingen op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden en klanten. Uiteindelijk bleven we groeien. Zo begonnen we gisteren met de bouw van twee nieuwe koelcellen. We kochten nieuwe machines aan om onze verpakkingslijnen nog meer te automatiseren. We voelen dat we weer op het juiste spoor zitten.

Uiteraard blijft mijn managementvennootschap gewoon bestaan. Het zet me zonder twijfel in de juiste startpositie om straks Van Biesen & Pieters te leiden. Ik blijf me ook gewoon goed voelen bij mijn overstap van bediende naar zelfstandige. Na drie generaties ondernemers lijkt dit de logische gang van zaken. Alsof we er toch allemaal voor in de wieg gelegd zijn. Ik ben blij dat ik in dit ondernemersnest terechtkwam!’

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Hogere rente? Zo laat u de cash van uw vennootschap extra renderen!

Dankzij de gestegen rente is het interessant om cash binnen de vennootschap te beleggen. Uiteraard zonder uw strategie op lange termijn uit het oog te verliezen.

De ingrediënten van een unieke werkplek

In 2022 werd Bank Van Breda verkozen tot beste werkplek. Hoe creëert u een werkomgeving waarin alle medewerkers het beste van zichzelf willen geven? De ingrediënten van dit recept worden toegelicht in ‘Medewerkers aan zet’.

Hervormde investeringsaftrek: What’s in it for you?

De federale regering heeft onlangs een akkoord bereikt over de hervorming van de investeringsaftrek. Wat betekent dit voor u als KMO? Een overzicht!

Lees meer updates