'Er zit voldoende geld in onze werkvennootschap. We willen dit geld laten renderen zonder al te grote risico’s te nemen. Hoe pakken we dit het beste aan?’

Ingrid Smeyers
  • Co-founder Orban Microwave Products
  • België en Verenigde Staten
  • Sinds 1996
  • Klant bij Bank Van Breda sinds 2004

‘Mijn man en ik zijn zo’n twintig jaar geleden voorzichtig met Orban Microwave Products begonnen, gewoon bij ons thuis. Nooit gedacht dat we jaren later door gerenommeerde bedrijven over de hele wereld gevraagd zouden worden om op maat gemaakte antennes te ontwikkelen. Naast ons Leuvense kantoor hebben we sinds 2011 ook een vestiging in de Verenigde Staten. Mijn man leidt dat kantoor en combineert een leven in België en Florida.

De eerste jaren investeerden we alle winst van de vennootschap in apparatuur en mensen. Doorheen de jaren zijn we erin geslaagd om een gezond bedrijf uit te bouwen, steeds meer kapitaal over te houden en onze cash-positie te versterken.

Ook onze account manager Ellen merkte dit op. Zij stelde voor om dat kapitaal te beleggen via de vennootschap.

Mijn man en ik zijn geen grote avonturiers op financieel vlak. We kleuren liever binnen de lijntjes als het om dingen buiten ons vakgebied gaat. Beleggen schrok ons in eerste instantie af. Wat als we dat geld toch plots nodig hebben?

Ellen stelde ons gerust. Ze stelde voor om de spaargelden op een termijnplan van drie jaar te plaatsen waardoor om het jaar een bedrag vrijkomt. Wij kunnen op dat moment beslissen of we dat bedrag opnieuw willen beleggen of nodig hebben om in de zaak te investeren. Zo staat ons geld niet jarenlang vast. Deze flexibiliteit vinden we heel belangrijk.’

We beleggen in termijnplannen en voorzien voldoende bufferaan de hand van meerdere vervaldagen per jaar.

Advies van account manager Ellen Philips

‘Tijdens een eerste gesprek met Ingrid viel me op dat er wel wat cash geld stond op de
rekening van de vennootschap. Ingrid vertelde me dat dit bedrag erg fluctueerde en het verloop afhankelijk was van externe factoren.

Beleggen stond voor Ingrid gelijk aan ‘vastzetten’ en dat wilde ze in eerste instantie niet. Uit de opvolgingsgesprekken bleek dat Ingrid wél een goed zicht had op de voorspelbaarheid van de ontvangsten en uitgaven.

We zijn gestart met beleggen in termijnplannen waarbij we ervoor zorgen dat er steeds voldoende buffer is aan de hand van meerdere vervaldagen per jaar. Het overzicht en de opvolging zorgen voor de nodige gemoedsrust bij Ingrid over de liquiditeiten in de vennootschap.

Door te luisteren en rekening te houden met het risicoprofiel van Ingrid, beleggen we veilig binnen de vennootschap met een heldere kijk op wat precies met het geld gebeurt.

Op de vraag ‘Wat als ik het geld toch onverwacht nodig heb?’ kon ik een geruststellend antwoord geven. Ik liet Ingrid zien dat we snel kunnen schakelen en een vangnet kunnen voorzien.

Eind 2018 hebben we een staaltje van onze snelle oplossingsgerichtheid laten zien en dat sterkte Ingrid nog verder in haar vertrouwen in Bank J.Van Breda & C°.’

Waarom beleggen in de vennootschap?

Voordat u dividenden kan uitkeren, moet u een wachtperiode overbruggen. Intussen hebt u de keuze om het vermogen cash in uw vennootschap te laten zitten of dat vermogen toch al te beleggen in de vennootschap. U maakt een gespreide beleggingsportefeuille aan in de vennootschap. De dividenden kan u dan in natura uitkeren. Dit wil zeggen dat u de beleggingen van de beleggingsportefeuille in de vennootschap overhevelt naar uw
privé-beleggingsportefeuille. Zo laat u uw vermogen al groeien in de vennootschap.

Lees onze tips over beleggen binnen de vennootschap.

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in aanmerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates