Durf een beroep te doen op externe hulp. Het zal je alleen maar veerkrachtiger maken.

Marika Gysel
  • Executive coach
  • Zaakvoerder Result@work
  • Gehuwd
  • 2 kinderen (21 en 16)
  • Klant bij Bank van Breda sinds 2012

‘Ik ben bio-ingenieur van opleiding. Zeventien jaar lang werkte ik voor een groot medisch-diagnostisch bedrijf. Ik begon met de verkoop van medische apparatuur en klom stap voor stap op in sales- en marketingmanagementfuncties. Totdat ik uiteindelijk een plek kreeg in het directieteam. Een parcours om trots op te zijn! En toch liep het anders… Omdat ik onvoldoende tijd had genomen om stil te staan en te reflecteren, verloor ik in de loop der jaren zoveel energie dat ik uiteindelijk in een zwaar gevecht terechtkwam. Door te veel mee te lopen en daardoor beslissingen te nemen die indruisten tegen mijn waarden, was ik helemaal op en belandde ik in een burn out zonder het zelf te beseffen. Ook mijn work-life balans was volledig ontwricht.

Omdat ik geen vertrouwenspersoon in het bedrijf had, vroeg ik om een externe coach. Samen met mijn arts bracht de coach me tot inzicht dat ik zo niet langer meer verder kon. Ook al voelde dit toen nog aan als ‘falen’, toch zette ik een punt achter mijn huidige carrière.

Het belang van goede coaching

Mijn afscheid betekende het begin van een intens proces. Wat wilde ik op professioneel vlak? Waar haal ik wél voldoening uit om verder te gaan? Hoe nu verder? Ik besefte dat ik te lang als ‘pleaser’ had geleefd. Ik deed wat van me werd verwacht en cijferde mezelf te vaak weg. Dit moest veranderen.

Omdat ik zelf geconfronteerd werd met het belang van goede coaching en luisteren en anderen helpen en inspireren in mijn natuur zit, groeide het verlangen om zelf als coach aan de slag te gaan. Ik volgde verschillende opleidingen, van executive coach tot team coaching en ben er zelfs voor naar Groot-Brittannië gereisd.

Ik begon uiteindelijk als coach bij verschillende ziekenhuizen om hun service nog beter op punt te zetten. Geleidelijk aan breidde ik mijn netwerk uit. Nu bied ik met Result@work executive coaching en team coaching aan bedrijven en ziekenhuizen. Ik coach leidinggevenden en ondernemers bij hun werk- en levensvragen. Ik coach afdelingen en teams rond communicatie en verbinding, met als doel om vanuit een eenduidig gedragen visie elkaar beter te leren kennen, vertrouwen op te bouwen en via dialoog conflicten op te lossen.

Je bewijst jezelf en je team geen dienst door alles alleen te willen doen. Hulp vragen is geen teken van zwakte. Integendeel.

Aangepast leiderschap

Omwille van onze snel veranderende maatschappij, strugglen heel wat bedrijven en organisaties op vlak van leiderschap. Het tijdperk van de sterke hiërarchie en ja-knikken en gedwee uitvoeren is voorbij. Jonge mensen die nu in het bedrijfsleven stappen, eisen een grotere flexibiliteit. Ze bewaken heel sterk hun work-life balance. Dat vraagt om een ander soort leiderschap en een persoonlijkere en menselijkere aanpak. De grootste uitdagingen vandaag liggen in tijd te nemen om te reflecteren, te leren luisteren naar de noden van je medewerkers, te delegeren en voldoende flexibiliteit aan boord te leggen. Heel wat huidige leiders moeten nog hun weg hierin zien te vinden. Ik begeleid hen graag in dit proces.

Tijd nemen voor reflectie

Ook ik heb te lang gedacht dat ik mijn boontjes maar zelf moest zien te doppen. Ik was een sterke vrouw die alles wel alleen aan kon. Ook ik zag hulp vragen als een teken van zwakte. Een typisch Vlaamse gedachte die volledig onterecht is, besef ik nu. Boven de anderen moeten uitsteken, in alles de beste willen zijn… Het wordt ons met de paplepel meegegeven. Alsof we al in de kleuterschool in dat keurslijf worden geduwd.

Pas na jaren besefte ik dat dit zo verkeerd is. Dat was zeker zo toen ik zelf een dringende nood had aan externe hulp om uit mijn donkere periode te geraken. Ik ontdekte wie ik echt was en waar ik voor stond. Ik wist zoveel beter wat ik echt wilde. Dankzij dat externe oog leerde ik mezelf beter kennen en voelen en koos ik voor het pad dat me opnieuw energie en veerkracht gaf.

Breng je eigen talenten in kaart

Onafhankelijk advies is waardevol. Maar ook mensen die dichtbij je staan, kunnen je helpen om bepaalde aspecten van jezelf zichtbaar te maken. Tijdens mijn burn out heb ik collega’s, ex-collega’s en vriendinnen de volgende vraag gesteld: ‘Som drie dingen op waarin ik heel sterk ben?’ Ze bleken mijn grootste spiegels.

Dankzij hen vond ik mijn persoonlijke rode draad: doorzettingsvermogen. Ik geef zelden op en zie altijd wel een oplossing. Ik gooi niet graag de handdoek in de ring. Dat brak me aanvankelijk zuur op: Stoppen bij een werkgever zag ik als een persoonlijk falen. Maar dankzij hen begon ik deze eigenschap ook te zien als een grote plus. Ik zette mijn doorzettingsvermogen op de juiste momenten in. Dat voelde ik heel erg toen ik aan mijn reeks opleidingen begon. In combinatie met mijn gezin was dit niet altijd even gemakkelijk. Maar ik volhardde.

Durf een ander pad te nemen

Wat is succes? Tot enkele jaren geleden zou ik het ongetwijfeld over hogerop klimmen en een grootse carrière hebben. Nu antwoord ik volmondig: Geluk vinden in wat je dagelijks doet. Succes staat voor mij niet meer gelijk aan druk bezig zijn.

Enkele jaren geleden hakte ik de knoop door om een andere pad te nemen. Het was de beste beslissing van mijn leven. Ik verdien misschien iets minder. Maar ik ben zoveel gelukkiger. Ik voel me zoveel beter in mijn vel. Is dat dan een stap terug? Ik denk het niet. Ik wil later niet herinnerd worden als de vrouw die alleen maar hard werkte om carrière te maken, wel als de moeder die er vaak genoeg voor haar kinderen was. Ook dat zit sinds enkele jaren zoveel beter.

Blijf niet vastzitten in die gouden kooi als je je er niet goed in voelt. Durf die andere weg op te gaan. Stap voor stap. En wacht niet te lang. Doe dit als je nog energie hebt. Is dat niet meer het geval, dan wordt alles nog zoveel moeilijker.’ 

MarikaGysel-9208-4K
Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in anamerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates