‘Ik kan op een bekwame financiële partner bouwen die professioneel en privé als één geheel ziet en me adviseerde om zowel binnen als buiten de vennootschap te beleggen.’

Pierre Lorquet
  • Consultant strategie en transformatie - Oprichter van PLACS
  • Samenwonend
  • Twee kinderen
  • Woont in Zaventem
  • Klant van Bank Van Breda sinds 2022

Pierre Lorquet: ‘Ik begon nog niet zo lang geleden aan mijn derde loopbaan. Als informaticus van opleiding startte ik jaren geleden bij de groep Continental AG. Ik kreeg er de kans om veel te reizen binnen Europa. Daarna maakte ik de overstap naar de wereld van strategie- en transformatieconsulting. Ik werkte voor grote bedrijven als Coopers & Lybrand en PA Consulting. Vervolgens was ik twintig jaar lang verantwoordelijk voor verschillende organisaties binnen Capgemini, een wereldwijd consultancybedrijf in ICT.

Na een reorganisatie bij Capgemini greep ik de kans om in 2019 mijn eigen bedrijf op te richten. Ik zag het als mijn plicht om na een loopbaan van meer dan veertig jaar mijn verworven kennis te delen en mijn ervaring door te geven aan andere ondernemers. Van beginnende ondernemers tot bestuurders en bedrijfsleiders.

Ik help nu Belgische start-ups en kmo’s bij hun groei, weerbaarheid en digitale transitie, zonder de drie elementen people, planet en profit uit het oog te verliezen. Een grote maar vooral uitdagende stap, omdat mijn professionele netwerk van klanten, kennis en partners zich veeleer situeerde in grote Belgische of internationale ondernemingen. Gelukkig heb ik me snel gerealiseerd dat mijn ervaring en knowhow ook voor kleinere ondernemingen een enorme kennisbron kan zijn.

Naast kennisoverdracht boeien de menselijke en empathische relaties in kleine ondernemingen me mateloos.

Pierre Lorquet

Empathie en erkenning

Ik ben officieel met pensioen, maar ben dus nog steeds professioneel actief. Ik had me op een andere manier kunnen bezighouden, maar voor mij was het logisch en belangrijk om mijn kennis over te dragen. Ik heb het gevoel dat ik met deze kleinere projecten terugkeer naar de echte menselijke waarden. Ik ben me er meer dan ooit van bewust dat, naast kennisoverdracht, mijn echte passie bij de menselijke en empathische relaties in kleinere ondernemingen ligt.

Ik ben consultant in hart en nieren: ik help graag anderen bij de uitvoering van hun projecten. Maar de erkenning en dankbaarheid in een kmo is zo anders en vaak veel meer uitgesproken. Ik werk samen met erg gemotiveerde mensen. Elk project waarvoor coaching of consultancy nodig is, heeft een onvermijdelijke impact op een kleine onderneming. De bedrijfsleiders staan achter hun project en er is echt menselijk contact. Als ze me op het einde van een opdracht bedanken, doet me dat zo’n plezier.

Ook het helpen van beginnende ondernemers geeft me een enorme energie. Fijn om hun ambitie te zien en voelen. Ik ben ervan overtuigd dat ook zij een wezenlijke bijdrage zullen leveren aan de oplossing van de huidige ecologische, economische en maatschappelijk crisis.

Ik zou graag zo lang mogelijk blijven werken. Tenminste, zolang mijn klanten mijn advies op prijs blijven stellen. Op privévlak wil ik mijn vermogen opbouwen en ervan profiteren door bijvoorbeeld te investeren in een optrekje op een aangename plek. Daarnaast wil ik mijn kinderen en familie een nalatenschap garanderen.

De persoonlijke en professionele aanpak hebben me overtuigd om klant te worden van Bank Van Breda.

Pierre Lorquet

Professionele en privé-investeringen

Toen ik zo’n vier jaar geleden mijn managementvennootschap oprichtte, wilde ik ook mijn financiële situatie wat reorganiseren. Naast mijn privébank ging ik op zoek naar een bank die tegemoetkwam aan mijn behoeften en die van mijn vennootschap. De persoonlijke en professionele aanpak van Bank Van Breda hebben me overtuigd om klant te worden.

Op basis van mijn beginsituatie en mijn plannen voor de toekomst hebben we mijn risicoprofiel bepaald zodat we een beleggingsplan voor mijn vennootschap konden opzetten. Door professioneel en privé niet los van elkaar te zien, kan ik nu op regelmatige basis beleggen in mijn vennootschap om daarna ook privé verder te beleggen.

Als bestuurder van de vennootschap denk ik eraan om te investeren in enkele bedrijven. Het aandeelhouderschap zou meteen ook mijn band met hen versterken. Ik hoop dat ik dit dankzij de opbouw van mijn vermogen kan verwezenlijken.

Het is voor mij belangrijk om het werk en mijn persoonlijk leven gescheiden te houden. Ik streef op dat vlak naar een mooie balans. Ik heb het geluk om op een bekwame financiële partner als Bank Van Breda te kunnen bouwen die mijn professionele en privéleven wél met elkaar verbindt.’

 

Zet dit verhaal u aan het denken?

Beleggen binnen of buiten de vennootschap is een complex gegeven. Wij leggen dit op een eenvoudige manier voor u uit.

 

 

 

Aude-Line Berrahou
Aude-Line Berrahou

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates