Maak voldoende tijd vrij om te netwerken

Stefan Walgrave
  • Vennoot en managing partner Truyens Advocaten
  • Gehuwd
  • 2 zonen (17 en 15)
  • Klant bij Bank van Breda sinds 2000

‘Ik had na mijn middelbare schooltijd geen enkel idee van wat ik professioneel wilde in het leven. Ik koos voor rechtenstudies omdat dit heel wat opties openhield. Advocaat worden was toen niet mijn ambitie. Integendeel zelfs. Maar naarmate de studies vorderden, werd mijn fascinatie voor het recht steeds groter.

Ook het onregelmatige leven waar zoveel advocaten het over hadden, trok me aan. Heer en meester van je eigen agenda? Ik zag het toen als een absolute plus. Pas toen ik jaren later zelf in het vak stond, had ik door dat vooral je klanten bepalen waar en wanneer je ergens moet zijn. Alweer een illusie minder.

Stevige groei

Intussen ben ik nu al 20 jaar aangesloten bij de balie. Ik ben vennoot en managing partner bij Truyens advocaten, een kantoor met 25 advocaten en 6 administratieve medewerkers. We hebben kantoren op drie verschillende plaatsen. Vooral de laatste jaren groeiden we stevig.

En toch is het onze ambitie niet om één van de grote spelers in ons land te worden. Ons kantoor heeft op heel wat vlakken het karakter van een familiale KMO. Net deze gemoedelijke sfeer typeert ons. We willen dan ook onze eigenheid blijven behouden. Groeien is fijn. Maar door te groot worden, kan je bepaalde dingen op het spel zetten waar je achteraf dikke spijt van hebt. Dat risico willen we niet lopen.

Kom vaak genoeg buiten en leer op een ongedwongen manier collega’s kennen. Elke ontmoeting kan het begin zijn van een mooi verhaal.

Stefan Walgrave

Het belang van netwerken

Van plan om het als advocaat op je eentje te maken? Dan stel ik je bewust teleur. Dit lukt je niet. Samenwerken is zo ongelofelijk belangrijk. Laat je omringen door mensen die je verder kunnen helpen als je geconfronteerd wordt met materie die niet tot je core business behoort. En ga bewust op zoek naar die mensen. Door te netwerken bijvoorbeeld.

Op netwerkevents kom je altijd wel iemand tegen die je kent en jou aan anderen voorstelt. Van het één komt vaak het ander. Ook als advocaat is mond-aan-mondreclame goud waard. Kom vaak genoeg buiten en leer collega’s kennen op een ongedwongen manier. Elke ontmoeting kan het begin zijn van een mooi verhaal.

Netwerken zit me ondertussen in het bloed. Na al die jaren ken ik het belang van netwerken. Ik zie het jammer genoeg soms anders bij de jongere generatie. Het aspect tijd is voor hen enorm belangrijk. Voldoende vrije tijd overhouden om van het leven te kunnen genieten. Ik geef hen geen ongelijk. Maar het vloekt soms wel met dat absolute netwerkbelang. De advocatuur is geen nine to five-job. Wie dit voor ogen heeft, raad ik ons vak meteen af.

Ontwikkel de ondernemer in jezelf

‘Met 30 medewerkers om me heen heb ik soms het gevoel dat ik een bedrijfje run. Een kantoor van deze grootte heeft omkadering en leiding nodig. Ik had tijdens mijn beginjaren nooit kunnen vermoeden dat het ondernemersaspect zo’n belangrijke rol zou spelen. Dit krijg je ook nooit tijdens je opleiding te horen.

Je moet als advocaat zelf op zoek naar je klanten en opdrachten. Je hebt medewerkers die je gemotiveerd en tevreden moet houden. Je hebt een pak bijkomende administratieve en wettelijke verplichtingen die niets te maken hebben met de kern van de advocatuur.

Heb je als advocaat dat ondernemersaspect niet in je, dan blijf je niet overeind.

We kregen meermaals stagiair(e)s over de vloer die juridisch uitmuntend werk leverden maar die geen enkele aanleg hadden om ook te ondernemen. Ze bleken een vogel voor de kat. Als advocaat kan je vandaag de dag niet meer zonder een flinke portie ondernemerschap. Het is een must om overeind te blijven.

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van plan om vastgoed te onttrekken uit uw vennootschap? Het laatste standpunt van VLABEL biedt nieuwe perspectieven!

Vastgoed overhevelen naar privé voor € 50? Dat kan vanaf nu dankzij de regelwijziging van de Vlaamse Belastingsdienst. Dit is eerder een uitzondering dan de regel. Ontdek of u in anamerking komt.

Vlot en veilig betalen op vakantie? 5 concrete tips!

De zomervakantie staat voor de deur en u pakt binnenkort weer de valiezen in om even heerlijk te gaan ontspannen. Maar hoe zorgt u dat u vlot en veilig betaalt in het buitenland? Hier onze 5 tips!

ECB verlaagt rente voor het eerst in vijf jaar. Wat betekent dit voor u?

Een éérste voorzichtige renteknip van 25 basispunten in 5 jaar door de ECB is een feit. Wat betekent dit voor u?

Lees meer updates