‘Ga voor een aandeelhoudersovereenkomst om de toekomst van uw bedrijf en uw medewerkers veilig te stellen.’

Sylvia Tavernier
  • Financieel en administratief directeur bij B. Rekencentra NV
  • Gehuwd
  • 4 kinderen (33,31, 29 en 28)
  • Klant bij Bank van Breda sinds 2011

Ga voor een aandeelhoudersovereenkomst om de toekomst van uw bedrijf en uw medewerkers veilig te stellen.

Sylvia Tavernier

‘Mijn vader startte het bedrijf in 1983 en bouwde het uit tot een stevige KMO die hoofdzakelijk software op maat ontwikkelde voor vliegtuigmaatschappijen en tour operators.

Ik stapte al snel mee in het bedrijf. Ik werkte aanvankelijk in de programmatie in het buitenland. Totdat ik trouwde en besloot om thuis te werken waar onze hoofdzetel was en nog steeds is. Ik focuste me sindsdien meer en meer op de financiën en administratie.

Maar ik bleef niet het enige familielid in de zaak. Al snel kwamen ook mijn man, broers, schoonbroer en de vrouw van mijn oudste broer erbij. Een echt familiebedrijf dus, aangevuld met extra krachten zonder familieband.

In het jaar 2000 besloot mijn vader om de vaandel over te dragen en namen één van mijn broers en ikzelf het roer in handen. Ondertussen ontwikkelen we softwarepakketten voor het oplossen van logistieke problemen voor 3-modale container terminals en vliegtuigmaatschappijen. Daarnaast hebben we nog altijd een afdeling die software op maat maakt. De diversifiëring van de oplossingen en de geografische spreiding van onze klanten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het bepalen van onze strategie. We zijn dan ook uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd bedrijf met 35 medewerkers.’

100% betrokkenheid

‘Ik zie en voel de voordelen van een familiebedrijf als geen ander. Net door die familiale bloedband is de betrokkenheid 100%. Ook ik kreeg van bij het begin een grote verantwoordelijkheid mee. Elke cent die ik uitgeef, is alsof het om een cent uit eigen zak gaat. Dat voelt toch anders dan werken voor een baas met wie die band er niet is.’

Geen familiale opvolging

‘Over enkele jaren zal ook ik een punt zetten achter mijn carrière, net als mijn man en broer. Wat dan? Een overdracht naar de volgende generatie in de familie zit er niet echt in. Dus moeten we noodgedwongen op zoek naar een andere oplossing. Er zijn echter 2 evenwaardige voorwaarden, waarover niet onderhandeld kan worden: alle projecten moeten mee overgenomen worden en al het personeel van B.Rekencentra moet aan de slag kunnen blijven. We willen de toekomst en het voortbestaan van het bedrijf garanderen, zowel voor onze klanten als onze werknemers.

Om deze reden besloten we om de bestaande vennootschap op te splitsen in twee aparte vennootschappen en om voor beide vennootschappen een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen.’

We splitsten onze bestaande vennootschap op in twee vennootschappen om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen. En dit naar klanten én onze werknemers toe.

Sylvia Tavernier

Garantie op continuïteit

‘De bestaande vennootschap werd een vennootschap waarin het vastgoed en de landbouw bleef. We vormden de bestaande vennootschap dus om tot een patrimoniumvennootschap maar gaven die wel de nieuwe naam Checkpoint Charles. Dit deden we met een knipoog naar Charles Tavernier, mijn vader die de oorspronkelijke vennootschap destijds oprichtte.

Alle aandeelhouders van de bestaande vennootschap schonken deze patrimoniumvennootschap aan de volgende en dus derde generatie. Zij gaven met elf hun akkoord om toe te treden tot de vennootschap. Ze kregen de aandelen maar het bestuursrecht bleef wel bij de tweede generatie. Dus bij mezelf, mijn broers en zus.

Onze handelsactiviteiten brachten we dan onder in een nieuwe vennootschap, met een nieuw ondernemings- en BTW-nummer. Maar deze vennootschap gaven we wel de naam van de oorspronkelijke vennootschap. De reden is simpel: we wilden de kenbaarheid behouden naar de klanten toe en op dat vlak geen verwarring zaaien.’

We leiden ons familiebedrijf al jarenlang met een bepaalde mindset. Ook als in de toekomst derden tot de vennootschap toetreden, moeten ze volgens de geest van het bedrijf handelen. Een aandeelhoudersovereenkomst kan dan helpen.

Sylvia Tavernier

De aandeelhoudersovereenkomst

‘Samen met de opsplitsing van de vennootschap wilden we ook meteen werk maken van een aandeelhoudersovereenkomst voor beide nieuwe vennootschappen.

We leiden dit bedrijf al jarenlang met een bepaalde mindset. Blijven groeien is niet ons doel, wel kwalitatieve producten en service voor onze klanten leveren én een stabiele werkomgeving voor onze medewerkers creëren. We willen ook in de toekomst de geest van ons bedrijf blijven bewaken. Ook als derden toetreden tot de vennootschap, moeten zij met diezelfde mindset handelen, zowel naar onze klanten als naar ons personeel toe.

Dominic Dhaene, expert bij Van Breda Advisory, adviseerde ons om net om die reden een aandeelhoudersovereenkomst op te maken. Hij begeleidde ons bij dit plan. Zo had hij met elk van de vier vennoten een apart gesprek. Hij verplichtte ons om individueel na te denken over de inhoud van de aandeelhoudersovereenkomst. Nadien stelde hij een tekst en stappenplan op die als basis konden dienen voor de specifieke uitwerking van onze aandeelhoudersovereenkomst. De vier vennoten gaven hierop hun akkoord. Dominic bracht ons in contact met een externe advocaat die de overeenkomst dan uitwerkte.

Alles gebeurde heel accuraat en op maat. Niemand ging over één nacht ijs. Op 17 november 2020 was de splitsing van de vennootschap rond én stond onze aandeelhoudersovereenkomst op punt. Met het oog op de toekomst was dit voor elk van ons een grote geruststelling.’

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Eén wereld, duizend vrouwen

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Ook bij Bank Van Breda laten we deze dag niet zomaar voorbijgaan. Wat betekent deze dag voor vrouwelijke ondernemers en vrije beroepen?

Lees meer updates