Waarom blijft beleggen in vastgoed een goede financiële keuze?

Kris Wilson: ‘Het verhaal van de baksteen en de maag klopt in ons land meer dan ooit. De laatste 10 jaar beleggen steeds meer Belgen in vastgoed. Een verstandige keuze om ook vastgoed in de portefeuille op te nemen, naast de drie vaste bouwstenen: een cashbuffer, beleggingen met focus op 100% kapitaalbescherming, beleggingen met focus op rendement én vastgoedbeleggingen. Gespreid beleggen is namelijk de ideale basis van elke beleggingsportefeuille. Zo vermijdt u dat u alle eieren in één mand legt en spreidt u meteen ook het risico.

Het grote voordeel van vastgoed als belegging zijn de inkomsten die u na aankoop van het vastgoed vrij snel kunt genereren. Bovendien kunt u voor de aankoop van het vastgoed een lening aangaan die u op verschillende manieren kan aflossen. Via de huurinkomsten bijvoorbeeld. Of dankzij een dividenduiterking. Of gewoon door de woning of het pand na verloop van tijd te verkopen.

Opbrengstpanden kunnen vandaag inkomsten genereren die later een belangrijke rol kunnen spelen als aanvulling op het pensioen. Opbrengsten die dankzij de jaarlijkse indexering up to date blijven.’

Is het dan altijd zinvol om vastgoed op te nemen in de beleggingsportefeuille? Of soms toch beter van niet?

Kris Wilson: ‘Wie investeert in vastgoed, kan niet om opvolging heen. Het beheer van het gekochte vastgoed vraagt kennis en tijd. Een rentmeester kan u op dat vlak wat ontlasten, maar als eigenaar van het vastgoed kunt u dit nooit helemaal lossen en overlaten aan anderen. U blijft verantwoordelijk voor uw vastgoed. Sommige mensen hebben het daar moeilijk mee. Bovendien brengt beleggen in vastgoed en het verhuren ervan ook risico’s met zich mee: leegstand, wanbetaling, gebrek aan hygiëne… Staat dit voor u gelijk aan slapeloze nachten? Dan zou ik eerder gaan voor ‘papieren vastgoed’. De zogenaamde vastgoedfondsen of gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s).

Wat is uw gouden regel voor wie van plan is om vastgoed op te nemen in de beleggingsportefeuille?

Kris Wilson: ‘Bezin eer u begint. Hebt u te weinig kennis van zaken, laat u dan bij uw vastgoedbeleggingen begeleiden door een expert in deze materie. Een onafhankelijk consulent die u de weg wijst zodat u het bos door de bomen blijft zien.’

Aan welke voorwaarden voldoet een ‘slim’ gekozen vastgoedbelegging vandaag de dag?

Kris Wilson: ‘Energie-efficiënt vastgoed is zonder twijfel een goede keuze. Sinds de energiecrisis zijn mensen nog gevoeliger geworden voor dit thema. En dit om verschillende redenen. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor meer comfort en een gezonder binnenklimaat. Ook de energiefactuur speelt hierin een grote rol. Het beperken van het maandelijks te betalen bedrag aan energie is voor velen een must. Zo ook voor de huurder van uw vastgoed. De huurprijs is de stabiele factor in elk huurcontract. De energieprijs is variabel. Wilt u als eigenaar van het vastgoed uw huurder goed behandelen, zorg dan dat uw opbrengstpand voldoende duurzaam is. Als u het nodige respect toont voor uw huurder, krijgt u als verhuurder vaak het nodige respect terug.

Een energie-efficiënt pand blijft op lange termijn ook gemakkelijker zijn waarde behouden. We merken nu al ongeveer 12% meerwaarde tussen een pand met energielabel B ten opzichte van een pand met een D label. De waarde van een pand met een goed energielabel (A en B in Vlaanderen, A tot C in Wallonië, A tot D in Brussel) stijgt bijgevolg sneller dan een pand met een slechter label. Wilt u het pand later verkopen, dan speelt het label nog eens een doorslaggevende rol in de prijs. Panden met een slecht label verkopen moeilijker.

Tot slot doet u bij de aankoop van energie-efficiënt vastgoed meteen ook de volgende generatie een cadeau. Zo draag u uw steen bij om de opwarming van de aarde af te remmen. Maar ook in het kader van successieplanning is het overdragen van een energie-efficiënt pand uiteraard voordeliger. Door een steeds toenemende regelgeving – zoals bijvoorbeeld de renovatieplicht voor niet-energiezuinige gebouwen – kunt u uw kinderen en kleinkinderen ongewild opzadelen met aanzienlijke kosten in de toekomst. Maak er geen ‘vergiftigd’ geschenk van door vastgoed over te dragen die slecht scoort op energievlak.’

Mogen we energie zien als een gamechanger op de vastgoedmarkt?

Kris Wilson: ‘Zeker en vast. We deden 2 jaar geleden een kleine bevraging bij ondernemers en vrije beroepen die opbrengstpanden hebben aangekocht. We vroegen hen om specifieke immobegrippen te rangschikken in orde van belangrijkheid: spreiding vermogen, duurzaamheid, goede huurder, inkomsten, kinderen, prijs, regio, rendement, rentmeester en type vastgoed. Duurzaamheid stond toen nog op de 6de plaats. Nu staat duurzaamheid met stip op één. De energiecrisis ligt zonder twijfel aan de basis van deze sprong voorwaarts.

Uit een andere bevraging bleek dat een meerderheid van de ondervraagde klanten echt wel aandacht heeft voor de klimaatopwarming en onze dringende nood aan duurzame investeringen. Duurzaamheid wint aan belang. Meer nog, ze zijn bereid om hiervoor actie te ondernemen. Als we dan verder vroegen naar hun concrete stappen in de nabije toekomst, dan kwamen vastgoed en energie-efficiënte investeringen steevast ter sprake.’

Hoe belangrijk is een technische audit bij aankoop van beleggingsvastgoed?

Kris Wilson: ‘Een technische audit legt de gebreken van een pand bloot. Vochtproblemen bijvoorbeeld. Of een foute aansluiting van de dampkap naar buiten waardoor er schimmelvorming ontstaat. Of een slechte afwatering van het terras. Naast de technische audit lijkt een energetische audit zeker ook aangewezen. Wie wil beleggen in een ‘gezond’ en energiezuinig pand, krijgt dankzij de expertise van de uitvoerder van de technische audit een heldere kijk op hoe energiezuinig het pand is en welke energetische renovatiewerken noodzakelijk zijn.’

Laat uw energiefactuur dalen en de waarde van uw vastgoed stijgen

Is uw (opbrengst)vastgoed energie-efficiënt? Geen idee? Dan kan een technische of energetische audit u een antwoord geven. Hiervoor werken we samen met ImmoPass NV. Zij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van technische audits. Meer weten?
Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates