1. U bespaart flink wat kosten
Fossiele brandstoffen worden steeds duurder. Ook op lange termijn. Ze worden alleen maar schaarser. Zonne- en windenergie daarentegen zijn onuitputtelijke energiebronnen en nu al de goedkoopste vormen van energie.
Door zonnepanelen te installeren op uw bedrijf, kantoor of praktijk of mee te investeren in windmolens evolueert u van energieconsument naar energieproducent. Vaak zijn dit de investeringen met een aantrekkelijke terugverdientijd.
Energie-efficiëntie kan de energiekosten van uw bedrijf, kantoor of praktijk dus aanzienlijk verlagen. Duurzame energie leidt zonder twijfel tot lagere energierekeningen én een beter beheer van het energieverbruik.
2. U creëert een duurzaam imago
Het inzetten op duurzame energie en bijgevolg het verminderen van uw ecologische voetafdruk dragen bij aan een positief imago van uw bedrijf. Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan bedrijven die actief bijdragen aan de energietransitie.
3. U wordt crisisbestendig
U neemt uw energie terug in eigen handen als u volledig inzet op hernieuwbare energie. Door energiegebruik en -productie te verduurzamen, wordt ook uw onderneming minder afhankelijk van de invoer van energie of fossiele brandstoffen uit het buitenland.
4. U ontwikkelt een aantrekkelijke positie op de arbeidsmarkt
De missie, visie en bedrijfswaarden van de werkgever zijn van groot belang bij de nieuwe generatie die staat te trappelen om zichzelf te bewijzen op de arbeidsmarkt. Waar staat uw bedrijf, kantoor of praktijk voor? Duurzaam ondernemen en energie-efficiënt denken en handelen zijn absolute plussen tijdens het sollicitatieproces. Het trekt kandidaten sneller over de streep om uiteindelijk toe te happen.
5. U voldoet aan de komende regulering en wetten
De Europese Unie is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van ‘ontmoedigingsinstrumenten’ om de CO2-uitstoot te beperken. Zo ook de aankomende verplichting om als bedrijf duurzaamheidsinformatie in het jaarverslag op te nemen. Deze maatregel sluit aan bij de Europese Green Deal. Momenteel is deze niet-financiële rapportering enkel verplicht voor organisaties van openbaar belang met meer dan 500 werknemers. Maar in de nabije toekomst wordt een groeiend aantal ondernemingen onderworpen aan deze richtlijn.
Zo is er nog meer regulering in de maak die bedrijven en organisaties ertoe aanzet om hun CO2-uitstoot te beperken. Net zoals in heel wat andere landen die wetten en voorschriften hebben opgesteld om bedrijven aan te moedigen om over te stappen op duurzame energie en hun energie-efficiëntie te verbeteren.
6. U geeft uw kinderen en kleinkinderen een groot cadeau
De planeet beschermen voor de volgende generaties, daar gaat het uiteindelijk om. Ook als ondernemer wilt u niet het risico lopen dat net degenen die u het nauwst aan het hart liggen straks zeggen: ‘Maar jullie wisten toch dat dit kon gebeuren. Waarom hebben jullie toen niets gedaan?’ Ook u wilt als ondernemer of vrij beroep ongetwijfeld een mooie wereld achterlaten voor uw kinderen en kleinkinderen!