Euribor

Om te begrijpen waarom er werd gesproken over stunttarieven staan we even kort stil bij de Euribor rentes. Euribor is de afkorting van “Euro Interbank Offered Rate” en is de gemiddelde rente waartegen banken onderling aan elkaar lenen en ontlenen op korte termijn en zonder onderpand te geven. De looptijd van dergelijke transacties is maximum twaalf maanden.

Op 4 september stond de Euribor op 12 maanden op 3,09%. Banken konden dus rond deze niveau’s geld ophalen of ontlenen op de interbancaire markt. Toch boden sommige banken tot meer dan 70 basispunten bovenop deze rente om toch maar een deel van de vrijgekomen staatsbongelden bij hen te krijgen.

 

Verwachtingen

Als belegger misschien interessant op korte termijn, maar wat dan volgend jaar?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in september haar beleidsrentes opnieuw met 25 basispunten verlaagd. De ECB is er immers van overtuigd dat de inflatie in Europa goed op weg is naar de 2% doelstelling.

Bovendien worden de Europese economische voorspellingen wat somberder. Vooral de Duitse economie zit in de hoek waar de klappen vallen. Ze moet enerzijds nog steeds afkicken van goedkope energie vanuit Rusland. Maar ook haar automobielmarkt ondervindt steeds meer concurrentie in China, waar steeds meer Chinese merken marktaandeel winnen.

De markten verwachten daarom dat de ECB de rentes nog verder zal laten zakken de komende maanden. Ze zien daarbij de 12-maands Euribor volgend jaar nog maar op een niveau rond de 2% staan. Wie dus vandaag vastrentend op korte termijn belegt, kan maar best rekening houden met lagere rentes volgend jaar.

 

Gespreide portefeuille

Wie echter vandaag in een gespreide portefeuille belegt, hoeft zich hierover veel minder zorgen te maken. Een gedeelte van het belegde vermogen profiteerde wel mee van de hogere kortetermijnrentes, maar een gespreide portefeuille belegde ook reeds in wat langere looptijden om zo de rente vast te klikken voor de komende jaren en dus bescherming te bieden tegen deze dalende rentevoeten.

Voor wie het beleggersprofiel het toelaat is een gedeelte ook geïnvesteerd in de aandelenmarkten. Die zetten nog steeds een mooie jaarwinst neer. Bovendien moeten de renteverlagingen van de ECB extra zuurstof geven aan de Europese economie, wat de aandelenmarkten ten goede zou moeten komen.

Onze boodschap blijft dus onveranderd, met of zonder stuntrentes: leg zeker niet alle eieren in één mand. Het product van de maand geeft keuzestress nu en later en kan nooit beschikbaarheid, bescherming & rendement combineren. Kijk best ook eens naar een spreiding op langere termijn. Dit geeft gemoedsrust op het vlak van onvoorspelbare rente-evolutie, fiscaliteit en geeft toch beschikbaarheden op diverse momenten. Ook meer dynamische beleggingen passen in een gespreide portefeuille indien uw risicoprofiel het toelaat.

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Het najaar bij Bank Van Breda The SQUARE is in volle gang

Bank Van Breda The SQUARE leeft meer dan ooit! Het najaar is nu echt volop aan de gang. We gingen al langs bij het Sven Nys Cycling Center en bezochten verschillende golfclubs over heel Vlaanderen met het concept “Tech & Golf”. Inspiratie en connectie staat nog steeds centraal.

Steeds meer oplichting bij online verkoop of veiling

Criminelen doen zich steeds vaker voor als een legitieme (ver)koper. Kijk dus extra uit als je van plan bent om online aan te kopen of te verkopen. Bekijk hier onze tips en bescherm uw vermogen.

Lees meer updates