Wie op tijd investeert in kleur na de loopbaan, vermindert de kans op het zogenaamde zwarte gat.

  • Doe al tijdens uw carrière af en toe een persoonlijke SWOT-analyse

Neem uzelf van tijd tot tijd onder de loep. Wat zijn uw persoonlijke sterktes en zwaktes? Wat zijn uw kansen of bedreigingen? Ga op basis van deze analyse op zoek naar uw manier om later de leegte na de carrière in te vullen. Kleur dat nieuwe leven opnieuw in, samen met de mensen die er voor u écht toe doen.

  • Werk op tijd aan uw netwerk

Zorg ervoor dat uw persoonlijke kring sterk genoeg is om na de carrière op terug te vallen.

Investeer hier al in de loop van uw carrière in. Zo kunt u later het gemis van collega’s gemakkelijker compenseren.

  • Zoek op tijd ondersteuning

Ziet u tegen dat nieuwe leven na de loopbaan op? Laat u hier dan op tijd in begeleiden. De angst voor dat lege gevoel na de carrière uit de taboesfeer halen, is een cruciale stap om het zwarte gat te vermijden. Durf erover te praten!

  • Proef ruim op voorhand al even van dat nieuwe leven

Zet de stap van professioneel actief naar rust na de carrière niet te abrupt. Bijvoorbeeld: houd tijdens de laatste maanden van uw loopbaan de woensdagen al vrij voor de partner, kinderen en kleinkinderen. Het is vaak beter om langzaamaan in dat nieuwe leven te rollen.

Wie al tijdens de carrière leert om af en toe het werk helemaal uit zijn lijf of brein te schudden, maakt gemakkelijker plannen voor nieuwe doelen, betekenissen en activiteiten in het leven.

Wat is het zwarte gat?

Een lege agenda, het verdwijnen van de regelmaat, medewerkers die je na een tijd vergeten, plots fulltime thuis zijn. Ook vrije beroepen voelen zich soms verloren aan het begin van de nieuwe levensfase na hun professionele loopbaan. Sommige belanden zelfs in het zogenaamde zwarte gat. Ze voelen zich verloren. De jarenlange houvast valt weg. Plots hebben ze weinig tot niets meer omhanden. Ze blokkeren emotioneel en ervaren een gevoel van leegte.

Ook vatbaar voor het zwarte gat?

Onderzoek wees al meermaals uit dat bepaalde types meer kans lopen op het zwarte gat. De workaholics bijvoorbeeld. De types die leven om te werken en bijgevolg weinig tot geen vrije tijd hebben. Alles draait om het werk. De dag waarop hun professionele verhaal stopt, hebben ze niets meer omhanden. Ook heel wat vrije beroepen zijn bijgevolg vatbaarder voor het zwarte gat. Ze zijn zo gepassioneerd met hun zaak of praktijk bezig dat de rest vaak moet wijken.

Ook mensen met een belangrijke functie en een zeker aanzien zijn vatbaarder voor dat zwarte gat. Ze kijken niet echt uit naar de dag waarop ze hier afstand van moeten doen. Ze hebben het gevoel dat ze plots ‘niemand’ meer zijn. Ze zijn bang om niet meer van betekenis te zijn.
Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Hoelang blijft de rente nog hoog?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde in een recordtempo de algemene beleidsrente van 0% midden 2022 naar 4,25% in augustus 2023. Hoelang blijft de rente nog hoog?

Chocolate lovers pur sang

We spraken met vader en zoon Persoone, Dominique en Julius, beide chocolate lovers pur sang.

Waarom zet u als ondernemer of vrij beroep beter vandaag nog in op energietransitie? 6 concrete voordelen!

De energietransitie is een must voor elke ondernemer en vrij beroep. Wie niets doet of blijft uitstellen, verliest niet alleen tijd maar vooral voordeel op heel wat vlakken. Wat kan de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie heel concreet voor u betekenen?

Lees meer updates