Lissa: ‘Ik wist al vrij jong dat ik ooit in het bedrijf zou terechtkomen. Ik studeerde handelswetenschappen en zag een toekomst als ondernemer helemaal zitten. In tegenstelling tot mijn broer die voor tandarts studeerde en onlangs zijn eigen praktijk begon. We volgden allebei ons hart.

Na mijn studies stond ik erop om eerst wat ervaring op te doen in een andere drukkerij. Maar net dan kwam corona langs en vielen de meeste drukkerijen grotendeels stil. Dus vroeg ik mijn ouders op een dag of ik toch meteen in de zaak mocht beginnen. Vijf jaar vroeger dan gepland.

Ik heb op elke afdeling meegedraaid. De beste manier om een bedrijf écht te leren kennen. Ook nu nog draag ik daar de vruchten van. Ik heb een duidelijk zicht op wat elke functie binnen ons bedrijf inhoudt. Geleidelijk aan groeide mijn takenpakket. Nu sta ik vooral in voor sales, managing en opvolging van het productieproces, digitalisering en innovatie. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheid. En dat voelt goed. Mama houdt zich bezig met de boekhouding en het personeelsbeleid. Papa buigt zich over de planning en het management.

 

Tijd om te groeien

Het stond in de sterren geschreven dat ik ooit mijn ouders zou opvolgen. Mijn broer is niet geïnteresseerd in een carrière in de drukkerij. Dat maakt de opvolging een pak eenvoudiger. Alhoewel… Ook wij zaten met flink wat vragen. Hoe pak je zo’n opvolging dan het beste aan? Wat met mijn broer in dit hele verhaal? Mijn ouders willen vooral alles eerlijk en transparant regelen. Maar wat betekent dit precies?

De zaakvoerder van een bedrijf die al een tijdje een beroep doet op onze diensten vertelde ons op een dag over Van Breda Advisory. Ook zij stonden voor een familiale overname en lieten hen hierbij begeleiden. Ze spraken lovend over de expertise en aanpak van Van Breda Advisory. Wij hadden meteen het gevoel dat ook wij die expertise wel konden gebruiken. Dus namen we contact op. Het prille begin van ons familiaal opvolgingstraject.

Goed op tijd, dat wel. Mama zou graag over drie jaar stoppen met werken. Maar het is wel de bedoeling dat papa nog even blijft werken in het bedrijf. Een lange overgangsperiode, dat is het plan. Een periode waarin we alles tot in de puntjes kunnen regelen vooraleer ik de grote stap zet om het bedrijf over te nemen. Een periode waarin ik nog ruim de tijd krijg om ervaring op te doen en te groeien.

 

Alle neuzen in dezelfde richting

Ik herinner me nog goed mijn eerste lange gesprek met Dominic en Cédric van Van Breda Advisory. Een individueel gesprek waarin ze polsten naar wat ik écht wil en hoe ik mijn toekomst en die van het bedrijf zie. Ze stelden heel gerichte vragen. Maar het gesprek bleef natuurlijk aanvoelen. Ik was op mijn gemak en vertelde alles wat in me opkwam.

Ze deden net hetzelfde met mijn mama, papa en broer. Ook zij konden vrijuit praten. Ze wilden vooral weten hoe elk van ons tegenover een toekomstige overname stond. Gelukkig stonden onze neuzen in dezelfde richting. Niemand bleek twijfels te hebben. Een belangrijke eerste stap in het overnameproces.

Dominic en Cédric raadden me ook aan om meteen zelfstandige te worden en een Raad van Advies op te richten. Een raad die bestaat uit externe experten met diverse achtergronden en ons cruciale vragen helpt op te lossen door advies te geven vanuit hun expertise. Zo hadden ze het al snel over een vrouw van 35 uit onze sector die zelf middenin een overnameverhaal zit. Fijn dat ze ons nu ook helpen om deze Raad van Advies zo vakkundig mogelijk samen te stellen. Daar zijn we nu volop mee bezig.

Net als met de waardering van ons bedrijf. Ook dat is belangrijk om weten als je een bedrijf wilt overdragen. Een derde belangrijke stap in ons overnameverhaal. We wachten nu op de resultaten van hun waardering. Spannend!

 

Zonder zorgen en stress

En zo komen we stap voor stap dichterbij een overname zonder zorgen en stress. Over enkele jaren, vermoed ik. Vooral papa vindt het nog te fijn in de zaak om nu al afstand te nemen. Wie weet brengt het eerste kleinkind dat over maand wordt geboren daar wel verandering in. Maar voor mij mag hij nog wel een tijdje blijven. Fijn om dit nog enkele jaren samen met mijn vader te kunnen doen. Het feit dat we de overname nu zo grondig en op tijd voorbereiden, geeft ons nu vooral gemoedsrust!’

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates