Door welke waarden laat u zich leiden?

Michel: “Passie, respect, ambitie, teamgeest en transparantie. Voor mij zijn dat waarden die zowel privé als professioneel onmisbaar zijn. Het zijn kernwoorden die regelmatig opduiken in gesprekken met mijn echtgenote en mijn kinderen.”

Dirk: “Daarop aansluitend is vertrouwen voor mij de basis voor elke vorm van samenwerking. De term ‘krediet’, afgeleid van het Latijnse ‘credere’, betekent niet voor niets ‘vertrouwen’. Het is het fundament van de financiële sector.”    

Een CEO is vaak ‘always-on’. Wat helpt u om los te koppelen?

Dirk: “Ik kan ervan genieten om naar het werk te fietsen of voor het werk even te gaan lopen op de Scheldekaaien. Toch ontstaan er vaak goede ideeën tijdens het lopen of fietsen. Helemaal loskoppelen lukt niet altijd.”

Michel: “Sporten is inderdaad een goede manier om te deconnecteren. Momenteel speel ik vooral golf samen met mijn echtgenote. De focus die golf vraagt in combinatie met de prachtige natuur, geeft veel rust. Al is volledig loskoppelen ook voor mij moeilijk. Maar dat hoort erbij en het stoort me eigenlijk niet.”

Naar wie kijkt u op?

Dirk: “Naar jongeren omwille van hun idealisme. En naar grote leiders die geschiedenis hebben geschreven zonder op te roepen tot geweld, zoals Martin Luther King en Mahatma Gandhi.”

Michel: “Grote leiders beïnvloeden inderdaad soms volledige generaties. Maar ook dichterbij vormen ontmoetingen je voortdurend. Doorheen mijn carrière heb ik het geluk gehad om samen te kunnen werken met tal van inspirerende, empathische mensen. En op privévlak: mijn vader. Hij was een briljante man die mij leerde dat luisteren belangrijker is dan praten.”

content - CEO DPB - liggendMichel Buysschaert, CEO Delen Private Bank

Welke uitdaging heeft een blijvende indruk achtergelaten?

Dirk: “Buitenschoolse activiteiten hebben mij als jongere veel bijgebracht. Bijvoorbeeld binnen de jeugdbeweging leren samenwerken met anderen buiten mijn directe vriendenkring. Iets wat minder voor de hand lag, en daarom net verrijkend was.”

Michel: “Je leert doorheen je leven zoveel zaken en je blijft groeien, maar de uitdaging die me meteen te binnen schiet is de financiële crisis van 2008. Het heeft velen doen inzien dat vertrouwen, voorzichtigheid en langetermijndenken ook in de bankensector cruciaal zijn.”

Wat is uw motto?

Michel: “‘Doe wat je zegt, en zeg wat je doet.’ Met andere woorden: communiceer, wees betrouwbaar en transparant.”

Dirk: “Persoonlijk vind ik ‘Bescheidenheid siert’ een mooie slagzin. Wees realistisch en probeer geen zaken te beloven die je moeilijk kan waarmaken. Het is beter om achteraf positief te verrassen.

Waar krijgt u energie van?

Dirk:Ontmoetingen met klanten geven me altijd die extra boost. Onze klanten, ondernemers en vrije beroepen gepassioneerd horen vertellen over wat ze realiseren, doet me veel plezier. Het bewijst dat er, ondanks de talrijke negatieve berichtgeving in de media, heel mooie en positieve dingen aan het gebeuren zijn.”

Michel: “Dat gevoel ken ik. Van gesprekken met klanten leef ik helemaal op. En mensen doen inzien dat beleggen belangrijk is voor hun financiële onafhankelijkheid naar de toekomst toe, geeft me enorm veel energie.”

20190205_Directie_Dirk-7130Dirk Wouters, CEO Bank Van Breda

Stel: u bent voor een dag CEO af en kan een andere pet opzetten. Welke rol zou u opnemen?

Michel: “Ik zou graag als trainer op een hockeyveld staan. Hockey is een van mijn passies. Jonge hockeyers de basistechnieken aanleren om een goede speler te worden, lijkt me geweldig. Een sterke basisopleiding is sowieso essentieel, zowel voor je carrière als voor je hobby’s.”

Dirk: “Die van museumgids. Een groep rondleiden en verwondering creëren door te vertellen wat er allemaal verborgen zit in kunstwerken. Het zou me veel voldoening geven, maar er zou behoorlijk wat studiewerk aan vooraf moeten gaan.”

Welk misverstand over de financiële wereld zou u graag uit de wereld helpen?

Dirk: “Nog te vaak ontstaan er beleggingshypes en fabels rond beleggingen. Dan denk ik vooral aan de illusie van een risicoloze belegging die voor een fantastisch rendement zorgt. Rationeel begrijpen we allemaal het belang van spreiding en evenwicht, en toch wordt er vaak tegen gezondigd.”

Michel: “Wijdverspreide hebzucht in de financiële sector. Het is een misvatting die de financiële wereld onterecht in een negatief daglicht stelt. De overgrote meerderheid van mensen die actief zijn in onze sector handelen ethisch en met een grote verantwoordelijkheidszin. Zij worden niet gedreven door de drang naar meer.”

We leven in een grillige tijd vol nieuwe uitdagingen. Waarvoor moeten we volgens u waakzaam zijn de komende decennia?

Dirk: “De toenemende polarisering in de samenleving. Enkel door samen te werken, kunnen we de uitdagingen die op ons afkomen aan. De discipline die we met zijn allen toonden tijdens de lockdown stemt me wel hoopvol. Het is het ultieme bewijs dat we – als we samen voor iets gaan – bergen kunnen verzetten.”

Michel: “Volledig akkoord met Dirk. Door de wereldwijde individualisering wordt het steeds moeilijker om problemen collectief aan te pakken. En dit terwijl veel huidige en toekomstige problemen te groot zijn om alleen op te lossen.”

Welke kwaliteiten bewondert u in uw collega-CEO?

Michel: “Dirk is standvastig en betrouwbaar, een rots in de branding. Dat gecombineerd met zijn uitgebreide kennis en ervaring, bewonder ik enorm.”

Dirk: “Wat mij opvalt is Michels gedrevenheid en zijn streven naar kwaliteit. Michel zoekt steeds naar verbetering, altijd met een positieve ingesteldheid. Dat werkt aanstekelijk.”

Tot slot, welk advies geeft u jongeren graag mee?

Dirk: “Het Afrikaanse spreekwoord ‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together’. Voor mij zit daar een dubbele boodschap in. Het kan af en toe geen kwaad om snel te werken en alleen een sprintje te trekken. Maar als het bijvoorbeeld gaat om iets duurzaams creëren en investeringen op de lange termijn, is het belangrijk om dit met anderen te doen.”

Michel: “Wees eerlijk, óók met jezelf. Investeer in je opleiding en doe iets in je leven dat je inspireert. Zoek naar steunpilaren en mentors doorheen je carrière.”

null
Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Geld geleend aan uw vennootschap? Deze rente mag u aanrekenen!

Heeft u als aandeelhouder of vennoot geld ter beschikking gesteld aan de vennootschap, dan mag u op deze lening intresten of rente aanrekenen. Toch zijn er enkele regels. U ontdekt ze hier.

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Lees meer updates