‘Mijnheer Aroma’, van opleiding apotheker, heeft een missie en dat mag iedereen weten: hij wil het blazoen van de essentiële oliën, afkomstig van aromatische planten, weer opblinken. ‘Een eeuw lang, toen de synthetische chemie opgang maakte, vertoefden ze in de vergeethoek. Ik ben de man die ze daaruit zal redden en ze in de medische wereld een opmars wil doen maken, zodat ze weer schitteren zoals honderden en zelfs duizenden jaren geleden.’

Ik wil essentiële oliën een opmars wil doen maken in de medische wereld.

Geen persfotograaf maar apotheker

‘Ik zag voor mezelf een toekomst als persfotograaf weggelegd.’ Hij lacht. ‘Maar dat was buiten mijn vader gerekend, die in mij – als enige van zijn vijf kinderen – een geschikte kandidaat zag om de familieapotheken over te nemen.’

Hij laat zijn fotodroom links liggen, gaat farmacie studeren en ontmoet er zijn toekomstige vrouw en trouwe bondgenoot. Dominique en zijn vrouw nemen de drie familieapotheken over en breiden die uit met een homeopathisch laboratorium.

Geuren: het hart van de mensheid

Werken met essentiële oliën uit de vier windstreken, dat was mijn jongensdroom waarmaken: met een vliegtuigticket op zak naar Australië, Marokko of Vietnam reizen, naar velden vol aromatische planten, zonder fototoestel maar wel met mijn ogen, én met mijn neus.’

Dominique volgt zijn instinct en besluit een opleiding wetenschappelijke aromatherapie te volgen. Aromatherapie, zo staat vandaag op de site van Pranarôm, ‘is het gebruik van essentiële oliën voor het harmoniseren van de fysieke en mentale gezondheid. De essentiële oliën worden gebruikt om het natuurlijke genezingsproces te versterken. Het is een geneeswijze die berust op de werking van de biochemische moleculen van de essentiële oliën.’

‘Met hun verbluffende eigenschappen hadden de essentiële oliën me direct in hun greep’, aldus Dominique. ‘Ze oefenen een ongelooflijke verleidingskracht uit.’ Net zoals bij Jean-Baptiste Grenouille, het hoofdpersonage uit de wereldberoemde roman ‘Het Parfum’ van Patrick Süskind, kreeg Dominiques leven plots een bovenzintuiglijke missie: ‘Wie geuren beheerst, beheerst het hart van de mensheid.’

Essentiële oliën kunnen worden vergeleken met de synthetische moleculen die in geneesmiddelen worden gebruikt.

'Ik wil de boodschapper van de essentiële oliën zijn'

In 1991 richt Dominique Badoux Pranarôm International op, een wetenschappelijk en medisch laboratorium voor aromatherapie. ‘Prana of ‘levenskracht’ kan je zien als een adem die het begin is van elke actie en beslissing. Het is dé essentiële energie. Arôm komt dan weer van ‘aromaat’ – een plantaardige geurende materie. Essentiële oliën worden geëxtraheerd uit aromatische planten. Samen vormen die twee woorden dus Pranarôm: levenskracht en globale gezondheid door de essentiële oliën.

Het bedrijf verkoopt meer dan twee decennia na zijn oprichting driehonderd essentiële oliën en afgewerkte producten zoals sprays, capsules en massageoliën. De groep telt vijf vestigingen en filialen en tweehonderd medewerkers. In het productielaboratorium in Ghislenghien worden de oliën, afkomstig van plantages uit de vier windstreken, verpakt en verzonden naar dertig landen en meer dan 13.000 verkooppunten.

Maar Baudoux doet meer dan zijn bedrijf ontwikkelen. Hij onderzoekt, innoveert en reist de wereld rond om conferenties te geven en te doceren aan studenten farmacie. Zijn enthousiasme daarover kan hij onmogelijk verbergen. ‘Dankzij de technologie hebben we nu inzicht in de werkingsmechanismen van de biochemie van essentiële oliën op talloze symptomen. Essentiële oliën kunnen worden vergeleken met de synthetische moleculen die in geneesmiddelen worden gebruikt.'

Vallen en weer opstaan

Naast de goede geuren zijn er in het leven van Baudoux ook een aantal – figuurlijk – slechte geuren geweest. Zijn wereld stort in wanneer hij in 2002 op de voorpagina van Le Soir leest over zeven aanklachten tegen hem. Er volgen ondervragingen, huiszoekingen en een proces achter gesloten deuren om een opschorting van de uitspraak te verkrijgen. De rechters stellen uiteindelijk slechts een stommiteit vast, namelijk het gebruik van termen die hij niet had mogen gebruiken voor de producten die hij verkoopt.

Baudoux zat bijna achter de tralies, maar hij krabbelt weer recht. Vandaag is hij de persoon die hem ten gronde heeft willen richten dankbaar omdat die hem de kans heeft gegeven de juridische onduidelijkheid rond de terminologie van zijn producten in slechts enkele weken te regulariseren.

Kracht vindt hij in enkele druppels Laurier die hij op de binnenzijde van de pols laat vallen. Hij brengt de handen samen tegen de neus en ademt lang en diep in. De vluchtige essentiële olie verspreidt zich in de neus en trekt naar het limbische systeem, de zetel van onze emoties, om daar de stemming en het gedrag te wijzigen. ‘Wat ik heb ingeademd, is niet meetbaar. Het is niet meer dan een geur, maar wel een heel krachtige. Die eenvoudige olfactorisch-therapeutische methode gebruikt de kracht van essentiële oliën in een heel lage dosis, en dus zonder toxiciteit. Het is precies de dosering die het verschil maakt tussen een geneesmiddel en vergif. Dat wordt ook bevestigd door een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin staat dat geneesmiddelen de op vijf na grootste doodsoorzaak zijn.’

Wat ik inadem is niet meer dan een krachtige geur. Maar wel een met de precieze dosering die het verschil maakt tussen geneesmiddel en dosering.

Op 30 juli 2004 volgt nog een tegenslag en denkt Dominique dat zijn laatste uur is geslagen. De ramp van Ghislenghien doodt 24 mensen en verwondt er 132 na een explosie in een gasleiding, op nog geen vijftig meter van de fabriek van Pranarôm. Een stuk weg wordt weggeslingerd, belandt op het dak van de kantoren en slaat er een gapend gat. Wanden worden door de kracht van de explosie losgerukt en ramen vliegen aan diggelen onder de intense hitte. Opnieuw is er de schrik om alles te verliezen. Baudoux, verbrand tot op de tweede graad – zij het gelukkig op een klein aantal plaatsen – vindt opnieuw kracht in zijn oliën: hij grijpt onmiddellijk naar de essentiële olie van Spijklavendel. Zijn vriend en dokter moet vaststellen dat zijn wonden al na vijf dagen zijn genezen. Toch laat de ramp diepe psychologische wonden achter.

In juli 2005 leidt een slecht gedoseerde preparatie, in combinatie met de verzengende zomerhitte en het ongelukkige gebruik van een menger, opnieuw tot een explosie. Deze keer is de fabriek van Dominique Baudoux zelf het slachtoffer: één arbeider raakt zwaargewond. Wat volgt is een nieuwe confrontatie met de gerechtelijke politie, het begin van een proces dat drie jaar zal duren, deze keer tegen de minister van Werkgelegenheid. Baudoux wordt opnieuw vrijgesproken.

Terwijl hij nadenkt, schrijft hij Boodschappen van mijn nacht, een autobiografische thriller. Op het witte blad kanaliseert hij zijn tegenslagen en angsten met de kracht van zijn verbeelding — en met de oliën waarin voor hem zoveel poëzie schuilt. Het eerste hoofdstuk van zijn roman krijgt de titel 'Nardus', naar de essentiële olie die in palliatieve zorgen wordt gebruikt. Zijn romanheld ligt in een coma – leeft hij nog of is hij al dood? Het nardusparfum zal ervoor kiezen het leven los te laten en te sterven, of terug te keren.

Van diepe dalen tot hoge toppen

Hoewel Baudoux toegeeft het moeilijk te hebben gehad, vindt hij dat hij vandaag de meest benijdenswaardige positie bekleedt. Hij is een autodidactisch ondernemer met een bloeiend bedrijf dat hem toelaat zich te omringen met de beste talenten en zich toe te leggen op zijn missie als boodschapper van de essentiële oliën. Zo toont hij aan wat ze kunnen betekenen voor de gezondheid, en dan vooral voor de ziekte van Alzheimer. Want wat hij nog het liefst doet, is onderrichten en helpen. Dat is nog steeds een stuk van de apothekersziel die in hem huist.

Baudoux omschrijft zichzelf als een workaholic die is bedwelmd door zijn oliën, maar ook een familie- en natuurmens is. Hij droomt van een leven als boer op een boerderij in Afrika en  wil er aromatische planten produceren en een groeiende toelevering aan laboratoria verzekeren.  

De toekomst geurt in elk geval rooskleurig: in oktober 2016 behaalde Pranarôm nog de tweede plaats in de verkiezing van ‘beste Franstalige Onderneming van het Jaar’. ‘Natuurlijk waren we liever de eerste geweest, maar een nederlaag moet je aanvaarden door los te laten. Niets kan me tegenhouden in mijn missie om essentiële oliën over de hele wereld te ‘zaaien’. Die wens, visie en missie is zoveel meer dan ondernemerschap: het is mijn hele leven.’

Niets kan me tegenhouden in mijn missie om essentiële oliën over de hele wereld te ‘zaaien’.

Benieuwd naar meer verhalen van ondernemers?

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Eén wereld, duizend vrouwen

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Ook bij Bank Van Breda laten we deze dag niet zomaar voorbijgaan. Wat betekent deze dag voor vrouwelijke ondernemers en vrije beroepen?

Lees meer updates