Birthe van den Berg studeerde af als burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen en doctoreerde binnen de onderzoeksgroep DTAI (Declaratieve talen en artificiële intelligentie). In plaats van een verdere academische carrière, zocht ze bewust naar een uitdaging binnen het bedrijfsleven. Ze begon uiteindelijk op de IT-afdeling van Bank Van Breda. Waarom?  Dat vertelt ze graag zelf!

Birthe van den Berg: ‘Tijdens mijn doctoraat specialiseerde ik me erg technisch in een nichevakgebied, maar als vertegenwoordiger van zo’n 3000 onderzoekers in de Academische Raad kwam ik toen ook al in aanraking met planning en strategie. Ik ben ervan overtuigd dat mijn boon voor de bedrijfswereld hierdoor groeide. Ik voelde dat ik net op dat planmatige en strategische wilde inzetten in combinatie met een maatschappelijke impact. Tegelijkertijd wilde ik ook technisch geprikkeld blijven en op dat vlak uitdagingen met beide handen aanpakken. Ik verlangde naar een werkplek die me deze combinatie kon aanbieden.

'Een klik met Bank Van Breda: heldere missie en passende cultuur'

Op de PhD jobfair in Gent kwam ik in contact met Bank Van Breda. Omdat ik toen nog geen duidelijk beeld had op de specifieke rol die ik wilde vervullen focuste ik vooral op bedrijven met een heldere visie en missie en een cultuur die aansluit bij mijn waarden en normen. Bank Van Breda sprong al tijdens dat eerste contact heel erg in het oog. Ik solliciteerde spontaan en kreeg al snel een uitnodiging om op gesprek te komen. Ze zochten nieuwe medewerkers voor hun IT-afdeling. Er was meteen een klik. Uiteindelijk begon ik bij Bank Van Breda in het Frameworks & Standaarden team beginnen. We zijn verantwoordelijk voor het kiezen van geschikte methodologieën voor de ontwikkelteams binnen de IT-afdeling.

'Verbinding tussen academische expertise en bedrijfspraktijk'

Hoe de overgang van de academische naar de bedrijfswereld verliep? Die vraag krijg ik wel vaker. En dan vertel ik steevast dat er verrassend veel raakvlakken tussen beide werelden zijn. Een doctoraat op de juiste manier aanpakken is erg vergelijkbaar met een zelfstandig project binnen een bedrijf uitrollen. Neem nu de uitrol van Github Copilot waar ik nauw bij betrokken was. Het gaat dan specifiek over generatieve AI die automatische codes kan schrijven voor ontwikkelaars. Ik kon mijn onderzoekskills die ik tijdens mijn academisch hoofdstuk opdeed volop inzetten. Daarnaast kwamen ook mijn vaardigheden rond begrijpend lezen in een technische context heel erg van pas.

'Een unieke werkplek met waardering voor eigen inbreng'

Tijdens dergelijke projecten kom je met heel wat mensen binnen het bedrijf in contact. Samenwerken is een noodzaak. Bank Van Breda faciliteert dit enorm. Er is ruimte voor initiatief, creativiteit en innovatie. Daar hou ik van. Ik krijg er de kans om samen te werken met mensen die verschillende opleidingen achter de rug hebben en bijgevolg ook verschillende interesses hebben. Academische profielen daarentegen hebben vaak een gelijkaardige opleidingsachtergrond en dezelfde interesses.

Daarnaast is er een oprechte aandacht voor een goede work-life balans. Dat ontbrak regelmatig in de academische wereld. Mijn persoonlijke uitdaging is het woon-werkverkeer naar de hoofdzetel in Antwerpen. Dankzij flexibele werkuren en de mogelijkheid om thuis te werken, heb ik ook dit perfect onder controle.

Bank Van Breda werd niet voor niets opnieuw verkozen tot Best Workplace. Wat de bank ook voor mij op nummer één zet als werkgever? Dat vat ik graag samen in drie troeven: een goede work-life balans, een heldere bedrijfsmissie waardoor alle neuzen in dezelfde richting staan en een oprechte waardering voor mensen met een doctoraat. Ik ben op een unieke  werkplek terechtgekomen. Dat besef ik elke dag opnieuw.’

 

 

Wil je als doctoraatsstudent graag bij ons aan de slag?

Wij investeren in jouw talent!

 

IT traineeship voor doctoraatsstudenten

Je hebt geen ervaring binnen IT maar wel interesse in techniek en/of business feeling? Wij bieden een traineeship aan met zowel interne als externe opleidingen en doorgedreven coaching. 

 

 

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Geld geleend aan uw vennootschap? Deze rente mag u aanrekenen!

Heeft u als aandeelhouder of vennoot geld ter beschikking gesteld aan de vennootschap, dan mag u op deze lening intresten of rente aanrekenen. Toch zijn er enkele regels. U ontdekt ze hier.

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Lees meer updates