Hoe ervaren Waalse ondernemers de huidige crisisituatie?

Véronique Léonard : ‘Geen enkele ondernemer ontkomt aan de gevolgen van de energiecrisis. Dat is ook zo in Wallonië. Wij zien twee duidelijke tendenzen: initiatief nemen of helemaal niets doen. Een gulden middenweg is er niet in dit verhaal. Bedrijven die nu in actie schieten, beseffen dat hun bedrijf wel eens in nauwe schoentjes kan terechtkomen als ze niet handelen. Ze zijn ervan overtuigd dat deze situatie lange tijd zal aanhouden en hebben haast. Ze vragen om informatie, steun en doorlichting van hun huidig energieverbruik.

Bedrijven die helemaal niets doen, durven meestal niet te investeren en voelen zich comfortabeler als er voldoende cash op hun rekening blijft staan. Zo willen ze voorbereid zijn op de hoge energiefacturen die er nog aankomen. Is dit een logische reactie? Misschien wel. Maar verstandig is het niet. Want op een dag is die cashbuffer op en blijven ze hoge energiekosten betalen. Het zal hen op langere termijn veel meer opbrengen als ze hun energieverbruik vandaag al verminderen. Dat proberen we hen zo snel mogelijk duidelijk te maken.

De impact van hoge energierekeningen is enorm. Ik merk dat ondernemers vandaag veel meer zicht hebben op die energierekening dan pakweg twee jaar geleden. Ze weten tot bijna op de euro wat ze betalen aan energie. Maar wat en hoeveel ze precies verbruiken? Dat weten heel wat ondernemers niet. Vandaar het belang om in eerste instantie het verbruik onder de loep te nemen. Pas dan kan je de juiste beslissingen nemen om dat energieverbruik te optimaliseren en uiteraard te verminderen.’

Energietransitie is een kwestie van overleven. Wie dit als ondernemer niet ziet, laat zijn bedrijf langzaamaan doodbloeden.

Véronique Léonard
Sowalfin

Waarom moet elke ondernemer voortaan standaard in zijn bedrijfsmodel rekening houden met energietransitie?

Véronique Léonard : ‘Het is een kwestie van overleven. Wie dit als ondernemer niet doet, laat zijn bedrijf langzaamaan doodbloeden. We komen uit een zeer moeilijke coronaperiode. In Wallonië werden ook wel wat bedrijven getroffen door de zware overstromingen van 2021. Maar de energiecrisis is nog andere koek. Heel Europa wordt getroffen. Om te kunnen blijven concurreren op Europees niveau, moeten we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperken. Ondernemers moeten meer dan ooit inzetten op efficiëntie en duurzaamheid. Enkel dan kan hun bedrijf ook op lange termijn blijven bestaan.

Hoe? Er bestaat geen allesoverheersende oplossing waardoor alle problemen meteen van de baan zijn. Beperk de ecologische voetafdruk van uw bedrijf door kleine stapjes te zetten. Zet in op een reeks van kleine besparingen die u snel kunt realiseren. Vele kleintjes maken uiteindelijk één groot.’  

Wat zijn dan de eerste cruciale stappen?

Véronique Léonard : ‘Investeer in een deskundige doorlichting van je energieverbruik. Meten is weten. Pas als je weet wat je verbruikt, kan je écht handelen. Een actieplan opstellen wordt dan een pak gemakkelijker. Een actieplan op maat uiteraard. Want elk bedrijf heeft zijn specifieke situatie.

Heel wat ondernemers vragen me of zonnepanelen nog wel rendabel zijn. ‘Uiteraard’, antwoord ik dan. Het is de enige manier om een vaste prijs te betalen voor een gedeelte van je elektriciteitsverbruik. Ook het isoleren van je gebouwen en gloeilampen en spots vervangen door LED-verlichting zijn zonder twijfel stappen vooruit. Stappen die vanzelfsprekend lijken, maar nog steeds niet door alle bedrijven overwogen worden.

Ook als u in een klein kantoor werkt, kunnen kleine ingrepen een wereld van verschil betekenen. Check je verwarmingsschema’s. Verwarm de ruimte niet als het niet nodig is. Schakel je computer en printer helemaal uit. Laat je apparaten niet op stand-by staan. Ook dan maken vele kleintjes één groot.’

Hebt u nog een laatste advies voor onze ondernemers?

Véronique Léonard : ‘Aarzel nooit om hulp te vragen. Handel concreet. Heel wat bedrijven hebben nu nog een vast energie-contract. We schatten dat 80% van de Waalse bedrijven tegen volgend jaar in maart een variabel contract zal hebben. In Vlaanderen zal dat gelijkaardig zijn. Wacht niet tot dan om te investeren en uw verbruik te verminderen. Probeer uw afbetalingen nu al te verlagen. Vraag ook vergelijkende offertes bij verschillende energieleveranciers aan. Niets doen is nefast. Onderneem actie. Liever vandaag dan morgen.’

Op zoek naar hulp?

De website van het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO) kan u hulp bieden.

  • Energiepremies voor ondernemingen

Ondernemingen kunnen premies ontvangen voor het (laten) uitvoeren van een energiestudie of voor het investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie. Meer info. 

  • Ecologiepremie+

Ondernemingen kunnen van VLAIO een subsidie verkrijgen voor een aantal ecologische investeringen. Meer info

  • Contactdagen financiering & subsidies

Wilt u weten voor welke subsidies uw project in aanmerking komt? VLAIO heeft online contactdagen waar u een afspraak kan maken met een expert die u advies op maat geeft. Meer info.

  • Impulsprogramma energietransitie

De Vlaamse Regering wil via een impulsprogramma van bijna 100 miljoen euro de transitie naar hernieuwbare energie bij Vlaamse ondernemingen in 2023 versnellen. De steunmaatregelen en het impulsprogramma worden momenteel volop uitgewerkt. Meer info zal binnenkort hier verschijnen.

Hoe kan Bank Van Breda u helpen?

  • Door u te inspireren: via Van Breda The Square bieden we heldere en inspirerende lezingen en informatiebijeenkomsten aan. Wij blijven ook uw klankbord voor al uw beslissingen.
  • Door u te informeren: uw account manager is uw aanspreekpunt voor al uw vragen. Onze publicaties, zowel online als offline, houden u ook op de hoogte van juridische of financiële veranderingen die van invloed kunnen zijn op uw bedrijf.
  • Door u te begeleiden naar de juiste ondersteuning. We brengen u graag in contact met onze experten van Van Breda Advisory en van onze dochteronderneming Van Breda Immo Consult of met één van onze partners.

Maak vandaag nog een afspraak

Aude-Line Berrahou
Aude-Line Berrahou

Blog

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Eén wereld, duizend vrouwen

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Ook bij Bank Van Breda laten we deze dag niet zomaar voorbijgaan. Wat betekent deze dag voor vrouwelijke ondernemers en vrije beroepen?

Lees meer updates