Na mijn eerste job op het kabinet van de minister van mobiliteit ging ik aan de slag bij verschillende direct marketing bedrijven. Het ging om bedrijven die allerlei data kochten om die dan te verwerken tot één grote database en deze data terug te verkopen. Ik stond in voor die verkoop.
Ik besefte al snel hoe belangrijk datakwaliteit is. Mijn interesse voor het concept data governance groeide. In 2013 startte ik als zelfstandig consultant binnen dat domein. Een jaar later kwam ik in contact met een bedrijf dat zijn activiteiten wilde uitbreiden tot datakwaliteit, data governance en beheer van masterdata. Er was meteen een klik. Drie maanden later was QuaData een feit.
We geven bedrijven advies op vlak van data governance en de manier waarop ze zich organiseren om beslissingen te nemen rond databeheer, datakwaliteit, databeschikbaarheid en databescherming. Er zijn niet zoveel bedrijven in België die hierin gespecialiseerd zijn. We waren vroeg met ons verhaal. Dat betekent dat we een pak meer ervaring hebben dan anderen. Dat is leuk.
Geniet van het ondernemerschap
Ik ben van nature een introvert iemand. Ik heb in mijn carrière als bediende nooit een managementfunctie geambieerd. Meer nog, ik heb het ooit zelfs eens geweigerd. Het sprak me niet aan. Maar nu het om mijn eigen zaak gaat, vind ik het zo fascinerend om mensen te begeleiden en te helpen evolueren binnen ons team dat momenteel uit acht mensen bestaat. Een mix van freelancers en loontrekkenden.
Ik geniet met volle teugen van mijn leven als zelfstandig ondernemer. Ik zou niet anders meer willen. Bouwen aan een eigen bedrijf geeft me de voldoening om nog jaren door te gaan.
Mijn teamleden moeten niet elkaars beste vrienden zijn maar ze moeten wel goed kunnen samenwerken en elkaar vertrouwen.
Klik boven kennis
Toen ik net begon met het aanwerven van medewerkers, was ik steeds weer op zoek naar mensen met de juiste kennis. Ik geef toe, ik heb daardoor foute keuzes gemaakt. Ik focuste me te veel op wat ze wisten en te weinig op wie ze waren en waarvoor ze stonden. Gelukkig ben ik op dat vlak al snel wat wijzer geworden.
Ik besef nu meer dan ooit dat binnen een klein team de juiste klik zoveel belangrijker is. Mijn teamleden moeten niet de beste vrienden zijn maar ze moeten wel goed kunnen samenwerken. De laatste jaren focus ik me vooral hierop als ik op zoek ga naar nieuwe medewerkers. Kennis doen ze vanzelf wel op als ze aan de slag zijn. Niet binnen het team passen daarentegen, valt veel moeilijker recht te trekken dan het gebrek aan kennis. Ze moeten elkaar door en door kunnen vertrouwen. Dat kan pas als die bewuste klik er is. Pas dan zit het goed als team.
Samen knopen doorhakken
Ik heb als manager moeten leren om los te laten. Beslissingen die ik vroeger zelf nam, laat ik namelijk bewust over aan mijn team. De reden is simpel: Ik hecht enorm veel belang aan autonomie. Ik geloof ijzersterk in een zelforganiserend en zelfsturend team.
Ik geef hen een kader mee met duidelijke doelstellingen die ze moeten behalen. Binnen dat kader krijgen ze de vrijheid om de manier te bepalen waarop ze deze doelstellingen als team willen bereiken. Dat werkt prima. Meer nog, deze aanpak geeft het team een totaal nieuwe dynamiek. Heel boeiend om dit als leidinggevende te zien.
En ja, soms nemen ze beslissingen die ik zelf niet zou nemen. Maar als ze dit goed kunnen beargumenteren en me zo overtuigen van hun aanpak, dan ben ik de eerste om te zeggen: go for it! Ik ervaar dat dankzij deze autonomie een volwassen debatcultuur binnen het bedrijf hangt. Ze delen kennis en ervaring met elkaar. Ze leren samen knopen door te hakken. Ze staan er als één team.
Risico beter inschatten
Ik heb in mijn beginperiode als zelfstandig ondernemer heel wat uren gespendeerd aan het maken van een financieel plan waarin allerlei mogelijke financiële scenario’s een plek kregen. Wat als? Om dan meteen te kunnen zien welk effect bepaalde onverwachte wendingen op het totaalplaatje hebben.
Stel: Ik plan om twee extra krachten aan te werven maar door toeval krijg ik vier goede kandidaten over de vloer. Ik wil die kandidaten niet zomaar laten gaan. Wat als ik hen ook aanwerf? Welke invloed heeft dat op mijn financieel plan? Hoeveel meer moet ik dan verkopen? En vanaf wanneer moeten die krachten écht opbrengen om problemen te vermijden? Als zoiets zich voordoet en je kan terugkijken naar je oorspronkelijk financieel plan, kan je de mogelijke risico’s ook veel beter inschatten. Je ziet sneller wat er mis kan gaan.
Mijn financieel plan is uiteraard niet in steen gebeiteld. Er is ruimte voor flexibiliteit. Ook ik heb op dat vlak geen glazen bol. Maar het leert me wel om te spelen met de financiële aspecten van mijn bedrijf. Ik duik elke maand heel bewust in mijn cijfers. Mijn financieel plan dwingt me om die cijfers nauwkeurig op te volgen en in de gaten te houden.’