Bouw een vertrouwensrelatie op met uw bankier

Andrea Lohée
  • Zelfstandig consultant geneesmiddelenbewaking
  • Gehuwd
  • Twee kinderen (30 en 28 jaar)
  • Woont in Piétrain
  • Klant bij Bank Van Breda sinds 2012

Bouw een vertrouwensrelatie op met uw bankier: zorg ervoor dat hij u begrijpt en u kan volgen in alles wat u doet.

Andrea Lohée
Consultant geneesmiddelenbewaking

Diversiteit en flexibiliteit

Andrea Lohée: ‘Ik kwam toevallig in de wereld van de geneesmiddelenbewaking terecht. Na mijn basisopleiding psychomotorische therapie stuurde ik een spontane sollicitatie naar GSK voor de functie van ‘Clinical Safety’. Ik werd aangenomen en focuste me op het invoeren van gegevens over de bijwerkingen van geneesmiddelen in hun database.

Nadat ik me 13 jaar lang had opgewerkt in het bedrijf, werd ik hoofd van de groep die verantwoordelijk was voor het beheer van cases van geneesmiddelenbewaking. En toch besloot ik om een andere weg in te slaan. Ik was klaar voor een carrièreswitch, het liefste in een andere branche. Maar ik kreeg zoveel vragen van GSK en andere farmabedrijven dat ik uiteindelijk besloot om mijn eigen bedrijf op te richten. Al bijna 12 jaar ben ik consultant in geneesmiddelenbewaking, meer bepaald voor alles wat het operationele aspect betreft.

Ik houd me vooral bezig met alles wat rond het toezicht op de bijwerkingen van geneesmiddelen draait, ongeacht of deze zich in de klinische ontwikkelingsfase bevinden of al op de markt beschikbaar zijn. Dit toezicht gebeurt uiteraard in overeenstemming met de wetgeving van de verschillende betrokken landen. Dit zijn ofwel de landen waar klinische studies worden uitgevoerd, ofwel de landen waar het geneesmiddel al is goedgekeurd en op de markt beschikbaar is of binnenkort beschikbaar zal zijn. De wetgeving kan sterk verschillen van land tot land, vooral voor landen buiten de Europese Unie. De uitdaging bestaat erin te weten wat de eisen in elk land zijn.

Investeer met vertrouwen

Ik blijf geboeid door de diversiteit waarmee ik dagelijks te maken krijg, zowel in de manier waarop de verschillende laboratoria werken als in de ontwikkelde producten en de verschillende therapeutische gebieden die heel uiteenlopend kunnen zijn. Van oogheelkunde via oncologie tot vaccins. Ik geef ook graag mijn kennis door aan anderen. Het blijft een gebied dat niet erg bekend is, met instrumenten en regelgeving die voortdurend veranderen.

Geneesmiddelenbewaking vereist een grote mate van flexibiliteit en reactievermogen. Het is niet ongewoon dat ik vragen krijg die in zeer korte tijd moeten beantwoord worden. Ik hou van dit dynamische aspect. Maar dat is ook de keerzijde van de medaille: op de een of andere manier ben ik ook nooit echt met vakantie. Er zijn ook veranderingen in de wetgeving waarmee ik rekening moet houden. Uiteraard verandert de wetgeving niet elke dag. Dat vergt tijd, vooral op Europees niveau. Maar ik moet wel op de hoogte blijven, vooral voor de landen waarbij ik wat minder betrokken ben. Het is belangrijk om geïnformeerd te blijven.

Ik werk op mijn eentje in mijn bedrijf en ben ook van plan om dat te blijven doen. Grote groeidromen zijn er bijgevolg niet. Ik nader ook langzaam het einde van mijn carrière. Zo goed mogelijk blijven presteren in wat ik mijn klanten nu kan bieden, dat is mijn ambitie. Ik blijf mijn kennis en de diensten die ik hen kan aanbieden bijspijkeren.

Ik ben een voorzichtig persoon, dus koos ik niet voor risicovolle beleggingen maar voor een gespreide portefeuille met een groot defensief en een kleiner dynamisch deel.

Andrea Lohée
Consultant geneesmiddelenbewaking

Diversificatie van de portefeuille

Ik ben een vrij voorzichtig persoon, dus heb ik voor mijn beleggingen bij Bank Van Breda niet voor risicovolle beleggingen gekozen. Ik heb een gediversifieerde portefeuille met een groot defensief deel en een kleiner dynamisch deel. Zelfs in de dynamische beleggingsfondsen neem ik liever niet te veel risico. Ik heb een termijnrekening op 5 jaar en verschillende verzekeringscontracten, tak 21 privé en tak 26 voor mijn vennootschap. Het is gemakkelijker om elke maand een beetje te beleggen dan één keer per jaar. Mijn uiteindelijke doel is uiteraard om deze middelen later terug in handen te krijgen als privévermogen.

Ik vertrouw volledig op het advies van mijn account manager omdat mijn financiële vaardigheden nogal beperkt zijn. Als ik hem zie, nemen we alles door. De aard of de oriëntatie van mijn beleggingen verandert niet. Wat mij in het begin werd aangeraden, voldoet perfect aan mijn behoeften en verwachtingen.

Daarnaast hebben we ook in vastgoed belegd. Naast ons huis hebben we een appartement in Zweden waar mijn man werkt en een appartement in huurbeheer in Louvain-la-Neuve.

Advies van een zelfstandige

Ik zou elke zelfstandige dit advies willen geven: hou van uw werk. Doet u dat niet, dan loopt het vroeg of laat fout. En hou van uzelf, anders doet u uzelf pijn. Dat is ook mijn motto.

Kies voor uw beleggingen iemand die betrouwbaar is en uw dossier kent. Zeker als u zelf niet onderlegd bent in financiële aspecten, is het zo belangrijk om een dergelijke vertrouwenspersoon aan uw zij te hebben. Laat u goed omringen en investeer in een vertrouwensrelatie met uw bankier, zodat hij u begrijpt en u volgt in alles wat u doet. Mijn account manager kent mijn situatie door en door en dat is heel belangrijk voor mij.’

 

Is het slim om vandaag te beleggen?

Onverwachte kosten kan u moeilijk voorspellen. Maar u kan er zich gelukkig wél op voorbereiden. Dankzij een spaarbuffer vangt u dit perfect op. Toch blijft het steeds zinvol om het teveel aan cash te beleggen. Enkel zo brengt uw geld op en verliest u geen koopkracht. Benieuwd hoe u dit aanpakt?
Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Van academische verdieping naar bedrijfsvernieuwing: een persoonlijk perspectief

‘Ik liet de academische wereld achter me na het afronden van mijn doctoraat en koos voluit voor Bank Van Breda.'

Mijn bedrijf is gehackt. Wat nu?

Hoe afhankelijk zijn we van informatica? En wat zijn de risico's? Vanuit enkele concrete situaties geven we u graag tips en tricks!

Het belang van voorafbetalingen in boekjaar 2024

Uw vennootschap is niet verplicht om voorafbetalingen te doen. Wanneer uw vennootschap echter niet of onvoldoende voorafbetalingen doet, riskeert u een belastingvermeerdering. Hoe vermijdt u deze vermeerdering? U leest het hier.

Lees meer updates