‘Cash is king’ zagen we in 2023 meermaals als uitspraak in de beleggingswereld verschijnen. Op zich niet verwonderlijk, gezien tien opéénvolgende rentestijgingen door de Europese Centrale Bank (ECB) de kortetermijnrentes fel naar boven duwden, zelfs hoger dan de langetermijnrentes. Deze inverse rentecurve hield heel 2023 stand en zorgde ervoor dat beleggers nu ook op korte termijn een mooi rendement konden oppikken. De euribor (korte termijn interbankenrente die vaak als referentie wordt gebruikt) op 12 maanden stond zelfs een tijdje boven de 4%.

 

Inflatie vertekent het beeld

Cashplaatsingen op korte termijn gaven inderdaad mooie nominale rendementen in 2023. De inflatie was echter een spelbreker. Het Belgisch inflatieniveau stond in januari op maar liefst 8% om daarna fors te zakken tot 1,35% in december. Gemiddeld gezien kwam de inflatie echter boven de 4% uit in 2023, waardoor het reëel rendement van kortlopende cashplaatsingen verwaterde.

Algemeen inflatieniveau

Bron: Bloomberg, Statbel

 

 

En op de beurzen?

Wie een langere beleggingshorizon had en voor wie het risicoprofiel het toeliet, waren de beurzen dan een beter alternatief. De meeste Westerse indices lieten mooi ‘double digit’ rendementen optekenen. De S&P500 ging in eurotermen zo’n 22% hoger in 2023. De EuroStoxx 50 deed zelfs nog beter met meer dan 23%. De Stoxx Europe 600, met daarin aandelen van 600 Europese bedrijven sloot het jaar af op meer dan 16%. Allemaal goed dus voor reële rendementen ruim boven de 10%.

 

De piek lijkt voorbij

Bovendien toont bovenstaande grafiek van de 12 maands euribor dat de piek achter ons lijkt te liggen. De markten kijken immers vooruit en verwachten dat de ECB opnieuw het geweer van schouder zal veranderen. Zwakke verwachte groeicijfers in de eurozone (onder de 1%), geopolitieke spanningen met risico op economische schokken, een inflatie die richting 2% evolueert… de ECB heeft aangegeven klaar te staan om de rentes opnieuw te verlagen. Een soepeler monetair beleid zou zo opnieuw ruimte en zuurstof moeten geven aan de Europese economie om steviger te kunnen groeien.

 

Wanneer geeft de ECB het officiële startschot?

Zoals altijd zijn de markten verdeeld over de exacte timing en intensiteit van de renteverlagingen die komen. Voor 2024 rekent de markt op dit moment op minstens 4 renteverlagingen door de ECB, met een eerste stap ergens in het voorjaar. De ECB vergadering van april of mei krijgt door de meeste analisten vandaag de voorkeur als startdatum.

Met stappen van minstens 25 basispunten rekenen de markten dus op een ECB rente die zal zakken van 4% naar onder de 3% eind 2024. Als we gemakshalve rekening houden met een inflatie die stabiliseert rond de 2% doelstelling van de ECB, dan betekent dit dus opnieuw een vrij beperkt reëel rendement.

 

Wees voorbereid

Het lijkt er dus op dat de rentecurve eindelijk terug zal beginnen normaliseren, met kortetermijnrentes die zullen evolueren naar niveaus onder de langetermijnrentes. Onze boodschap blijft om zeker niet alle eieren in één mand te leggen.

Wie vandaag over een ruime cashbuffer beschikt en een langere beleggingshorizon heeft, focust best niet alleen op de kortetermijnrente, maar ook op formules met langere looptijden.

Op die manier klikt u de rente vast voor langere tijd en anticipeert u op de aangekondigde rentedalingen. Door te spreiden in looptijden is uw beleggingsportefeuille beschermd tegen rentegevoeligheid en kunt u op regelmatige tijdstippen over cash beschikken.

Spreiding

Ook meer dynamische beleggingen passen in een gespreide portefeuille indien uw risicoprofiel het toelaat. Deze hebben een focus op behalen van rendement, echter zijn onderhevig aan schommelingen die een langetermijnvisie vraagt.

 

U verdient meer advies

Laat u adviseren door experten ter zake. 

 

 

Barbara Claeys
Barbara Claeys

Blog

Dag van het Vrije Beroep – Dank u wel!

Op donderdag 24 oktober vieren we de vrije beroepen op de ‘Dag van het vrije beroep’. Sectorverantwoordelijke Ortwin Boone brengt een ode aan het vrij beroep.

De fiscale plannen van de Vlaamse Regering

Wat weten we vandaag al over het Vlaams regeerakkoord op fiscaal vlak? De belangrijkste aandachtspunten op een rij!

‘Dankzij het continuïteitstraject begonnen alle partijen met de neuzen in dezelfde richting aan het nieuwe hoofdstuk van ABC-Domotica’.

Kris Van Den Kieboom getuigt hoet het continuïteitstraject van zijn bedrijf, ABC-Domotica tot stand kwam, met dank aan Bank Van Breda Advisory.

Lees meer updates