Gebruik de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen als een spiegel om te zien of er nog blinde vlekken zijn waar je nooit bij stilstond. Je moet weten waar je potentieel een negatieve impact hebt, en dan zo bijsturen dat je tegelijk je businesscase versterkt.

Peter Wollaert
Fellow van Unitar
Peter wollaert

Peter Wollaert

  • Fellow van Unitar
  • Directeur van CIFAL Flanders,
    het VN-centrum voor opleiding en
    onderzoek rond slimme duurzaamheid      

VAN DE 3 P's NAAR 5 P'S

Het 3P-motto 'people, planet, profit' is algemeen gekend. En het is out. Intussen werken we
naar 17 sustainable development goals (SDG's) toe, volgens het 5 P-schema:

people
planet
prosperity (welvaartcreatie binnen het bedrijf en in de wereld daarbuiten)
+
peace
partnership

De 2 extra P's staan voor voorwaarden en middelen om de SDG's te bereiken, zoals samenwerken met ethische banken of fondsen, of gebruik maken van green ICT.

Per definitie zijn onze bedrijven al bezig met SDG's, maar het ambitieniveau moet wellicht hoger.

Peter Wollaert

RENDABELE NIEUWE BUSINESSMODELLEN

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn een basis voor regelgeving, maar inspireren ook tot nieuwe producten en diensten.

We stevenen af op een kringloopeconomie die rekening houdt met de eindige mogelijkheden van de planeet - denk bv. aan carbon capture en hergebruik van CO2. De mogelijkheden zijn legio in elke sector.

Er zijn nu operationele businessmodellen ter beschikking, gebaseerd op de eindige planetaire mogelijkheden, die rendabel zijn voor ondernemer én samenleving, en bovendien leiden tot meer jobs. De toekomst zal duurzaam zijn, of zal niet zijn!

"Als we op strategische, holistische wijze voor milieuthema's, sociale thema's, samenwerking, gezondheid, veiligheid... dezelfde modellen gebruiken als voor ons financieel businessmodel, vaart ook de financiële bottom line daar goed bij."- Peter Wollaert

PANEL: ONDERNEMERS IN DUURZAME INNOVATIE

"Bedrijven die ons sponsoren mogen onze content gebruiken en uitdragen naar hun stakeholders. Door het bekendmaken van SDG-projecten ontstaat een dynamiek naar een betere wereld."– Werner Sels

Samen met lokale vrouwen plant Werner Sels bomen in de Afrikaanse woestijn, die een Great Green Wall vormen:

  • tegen de droogte
  • voor meer biodiversiteit
  • voor een beter leven, met returns on investment op het terrein,
  • tegen de migratie
  • tegen klimaatverstoring door de ontwikkelde landen, die de lokale bevolking het hardst voelt.

Wie is Werner Sels?

  • ICT-ondernemer
  • voorzitter van Ondernemers Zonder Grenzen

 

"Het zou interessant zijn als bedrijven worden gesteund door de overheid op basis van een plan voor de toekomst, een doelstelling."– Danielle Baetens

Danielle Baetens zag dat veel bedrijven duurzaam willen werken, maar de nodige financiële middelen missen. Haar bedrijf helpt hen bij de financiering van innovatie.

Wie is Danielle Baetens?

  • eigenaar en managing director van Grantadvice

 

"Soms is duurzaam worden duur, maar er is return on investment. En er is een mindshift gaande binnen de bedrijven: we willen het beter doen voor onze kinderen, de planeet, de mensen."– Elke van Asbroeck

Het bedrijf van Elke van Asbroeck helpt andere bedrijven emissies te verlagen, alternatieve producten op de markt te brengen en circulariteitsprojecten op te starten.

Wie is Elke van Asbroeck?

  • eigenaar en managing director van Apeiron-team


Barbara Claeys
Barbara Claeys